Latin: Lactuca sativa var. crispa
oak leaf lettuce
laitue feuille de chêne
lattuga foglia di quercia
Eichblattsalat
lechuga hoja de roble
Grupper inom
Sallat:
Ekbladssallat (eklövsallat) är biologiskt en sortvariant av Trädgårdssallat (läs mer > Om sallat). Bladen påminnande om ekblad, därav namnet. Det finns olika sorter, gröna och brun-röd-lila. Bladen bildar inte huvud utan växer istället löst knutna i en stor vid krusig rosett. Se film, klicka på "Algae" under bilden ovan.
- Vikt i butik: 200-250 gram.
- Smak: Ekbladssallat har mild, lätt sötaktig smak, utan beska.
- Alternativ vara: Huvudsallat.
- Försäljning/säsong: Säljs i butik till och från året om. Svenskodlad juni-oktober. Import från Frankrike och Spanien.
- Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Den är känslig för uttorkning. Hållbarhet cirka 1 vecka.
Odla: Ekbladssallat kan skördas som vanlig plocksallat blad för blad, eller hela huvuden. Läs mer > Odla sallat.
SÅ ANVÄNDS EKBLADSALLAT
Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.
Ekbladssallat passar som annan sallat enskilt eller som del i en sallad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05