liquid butter
beurre liquide
burro liquido
flüssige Butter
mantequilla liquida
Flytande "smör" är en blandning av smör och vegetabiliskt matfett, vanligen rapsolja. Formellt en smörfettsprodukt. Det är vanligt bland kockar att steka mat i en blandning av smör och olja med neutral smak. Olja anses nyttig och ger annorlunda smakupplevelse och smör ger god smak och bättre stekyta. Det är mot denna bakgrund som produkten framtagits för att förenkla för konsument.
Smältpunkt: Smör har hög smältpunkt, smälter vid 32-36°C. För att få "smöret" flytande blandas det med hög andel vegetabiliska fetter som har låg smältpunkt. Det är därför snarare en vegetabilisk produkt än en animalisk. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
Näring: Andelen smör är låg. Arlas "Smör & rapsolja" består av 67% rapsolja och 8% smörolja (smörfett, läs mer > Om smör). Innehåller även sheaolja (läs mer > Sheanötsolja) och kokosolja (läs mer > Kokosfett).
SÅ ANVÄNDS FLYTANDE "SMÖR"
Flytande smör används till stekning på samma sätt som annat matfett. Passar bra till pensling av rotsaker i ugn, eller till bruschetta och costini (dvs gratinerat smaksatt bröd), till pesto m.m.
Förvaras kallt vid högst +10°C.
Hållbarhet: 2 månader eller mer.