cooking yogurt
              
                
                yaourt de cuisine
              
                
                yogurt cucinare
              
                
                Kochjoghurt
              
                
                yogur cocinar 
              
Matyoghurt (matlagningsyoghurt) är yoghurt med lite högre fetthalt än vanlig yoghurt vilket ger mer smak till anrättningen. Läs mer > Yoghurt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 110 gram.
 - Fetthalt: 8%. Turkisk/grekisk 10%.
 - Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen fylligare än filmjölk.
 - Alternativ vara: Turkisk/grekisk yoghurt 10%, matlagningsgrädde 15%, Crème fraiche 12%, 32%.
 - Försäljning: Förekommer vanligen i 2-dl förpackning. Behövs större mänger kan turkisk/grekisk 10% i 1-liters förpackning användas.
 - Relativt jämförpris: Högt cirka 60 kr/liter (2 dl). Turkisk och grekisk lågt, runt 30 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
 - Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.
 
SÅ ANVÄNDS MATYOGHURT 
Matyoghurt passar till kalla såser, dressingar, marinader, röror och annan smaksättning av mat. Extra bra till kryddiga rätter. Skär sig i hög värme, varvid crème fraiche passar bättre.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09