lactose free milk
lait sans lactose
latte senza lattosio
laktosefreie Milch
leche sin lactosa, leche deslactosada
Grupper inom
Mjölk:
Låglaktosmjölk är mjölk där merparten av det naturliga mjölksockret (laktos) har omvandlats till glukos och galaktos. Kvarvarande laktoshalt är under 1%. Låglaktosmjölk tillverkas genom att laktas, ett ämne som kan bryta ned laktos, blandas med mjölken. Det är samma ämne som kroppen själv använder för att spjälka laktos i magen.
Laktosfri mjölk (formellt = laktosfri mjölkdryck för att mjölken behandlats) är helt fri från laktos. Mjölken passerar genom filter som tar bort 40 procent av laktosen samtidigt som kalcium och andra näringsämnen stannar kvar. Den laktos som finns kvar försvinner i nästa steg. Då tillsätts laktas som bryter ned laktosen i mjölken. Den laktosfria mjölkdrycken används även för att tillverka andra laktosfria mejeriprodukter, till exempel fil, yoghurt och grädde. Prismässigt är laktosfri mjölk dyrare än låglaktosmjölk, för att tillverkningsprocessen är dyrare. Källa: Arla.
- Fetthalt: 3%, 1,5% och 0,5%.
- Smak: Låglaktosmjölk är sötare än vanligt mjölk för att laktosen omvandlats till de sötare sockerarterna glukos och galaktos. Laktosfri mjölk är mindre söt viket beror på en annan produktionsteknik, den smakar nästan som vanlig mjölk.
- Alternativ vara: Vegetabilisk dryck.
- Försäljning: Förekommer som starndard-, mellan- och lättmjölk.
- Förvaras kallt vid högst +8°C. Hållbarhet: 1-2 veckor. Hållbarheten i öppnad förpackning 4-5 dagar.
Hälsa: Många laktosintoleranta tål en mindre mängd laktos och kan därför dricka låglaktosmjölk utan problem. Laktosfri mjölkdryck är lämplig för alla som är mycket känsliga för laktos. Mjölken är nästintill lika näringsrik som vanlig mjölk. Andelen kolhydrater är lägre. Läs mer > Laktosintolerans.
SÅ ANVÄNDS LÅGLAKTOS- OCH LAKTOSFRI MJÖLK
Båda produkterna används som dryck och fungerar likvärdigt i matlagning som vanlig mjölk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01