Vit Caprin är något så ovanligt som en svensk getost.

  • Osttyp: Vitmögelost av pastöriserad getmjölk.
  • Ursprung: Skärvångens Bymejeri, Föllinge, Jämtland, Sverige. Bymejeriet producerar även andra hårda och mjuka ostar av ko- och getmjölk. Se hemsida via länk nedan.
  • Tillverkning: Efter pastöriseringen tillsätts en levande kultur av önskade bakterier från den föregående ystningen, ungefär på samma sätt som vid bakning av surdegsbröd. Det gör att smaken på den färdiga osten blir förutsägbar. Därefter tillsätts löpe. En annan positiv effekt av den tidiga pastöriseringen är att kaprinsyran slutar oxidera. Det gör att getsmaken finns kvar, men utan att utvecklas vidare och bli alltför stark. Den färdiga osten får därför den karaktäristiska milda getsmaken.
  • Form: Rektangulär med vikt cirka 1,5 kg, eller rund med vikt cirka 300 gram.
  • Användning: Passar bra till ostmackan, gärna på tunnbröd  tillsammans med getmese, eller som gratängost. Passar även att fritera.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Camembert vitmögel.
  • Snittyta: Vit.
  • Konsistens: Halvfast, skivbar.
  • Smak: Mild getostkaraktär, lätt syrlig.
  • Lagring: Minst 2 månader upp till 1 år. Osten kan lagras under flera år och får då en mycket kraftig och mustig smak.
  • Fetthalt: Halvfet ost, 28% fetthalt.
  • Förvaring: Kylskåp. Hållbar cirka sex månader.  
  • Kommentar: Vit caprin utvecklades under 1970-talet på Ramsele Getgård. Utgångspunkten var den traditionella ystningsteknik som fanns på fäbodarna i Västernorrland och Jämtland.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Om mögelostar }

Skärvångens bymejeris hemsida