
Appenzeller®
(Schweizisk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost, Appenzeller Classic, Appenzeller Surchoix, Appenzeller Extra, Appenzeller Bio, Appenzeller Balance, Appenzeller viertelfett räss, Appenzeller Fondu)
Grupper inom
Övriga kittostar:
- Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
- Ursprung: Appenzell, Schweiz. Ursprungsskyddad EU-ost.
- Tillverkning:
- Form: Rund. Vikt cirka 7 kg.
- Användning: Osten smälter väldigt bra och är tacksam för gratänger och fondue. Passar även på ostbrickan.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Kitt av vitt vin och kryddor som ger en gul-ljusbrun färg.
- Snittyta: Matt guldgul. Rundpipig med få hål.
- Konsistens: Hård.
- Smak: Kraftig, fruktig smak. Liknar Gruyère. Den har en stark ladugårdsarom.
- Lagring: Minst 3 månader.
- Fetthalt: Helfetsost, 31%.
- Förvaring: +2°C till 8°C. Hållbar 30 dagar. eller mer.
- Kommentar: Classic känns igen på silvrig etikett. A. Surchoix (guldetikett) är en kryddigare variant med mognad minst 4 månader. A. Extra (svart etikett) är en extrakryddig ost som lagras minst 6 månader. A. Bio (grön etikett) är en ekologisk variant av Classic. Även Surchoix finns som ekologisk. A. Balance och A. viertelfett räss är lågfettsprodukter. Appenzeller (kort & gott) är en Classic med korttare lagringstid (10 veckor). Slutligen A. Fondu avsedd till ostfondu (se dito). Läs mer > Schweizerkäse, länk nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12