
Chabichou du Poitou
(Chabichou du Poitou = fransk mjuk getost, AOC-klassad)
Chabichou du Poitou = French goat cheese, AOC-classified
Chabichou du Poitou = fromage de chèvre, classé AOC
Chabichou du Poitou = formaggio di capra francese, classificato AOC
Chabichou du Poitou = Banon = Französischer Ziegenkäse, AOC-klassifiziert
Chabichou du Poitou = queso de cabra francés, clasificado AOC
Grupper inom
Franska mjuka getostar, fårostar:
Chabichou du Poitou är en getost med anor från 1700-talet från trakterna runt staden Poitiers som är centrum för getostproduktionen i Frankrike. Enligt legenden var det kvarblivande arabfamiljer efter slaget vid Pointers 732 som med sina getter startade ostproduktionen i området. Namnet chabichou tros komma från "cheblis" som på arabiska betyder get.
- Osttyp: Mjuk getost av opastöriserad mjölk (pâte molle croûte naturelle = mjuk ostmassa med naturlig skorpa).
- Ursprung: Poitou, historisk region i i väst-mellersta Frankrike, nuvarande delar i departementen Deux-Sèvres, Vienne och Charente. AOC-klassad ost.
- Tillverkning: 363 ton år 2012.
- Form: Liten stympad kon kallad "propp", 6 cm hög och 5-6 cm i diameter. Vikt cirka 150 gram.
- Användning: Osten äts färsk (frais), halvtorr (demi-sec) och torr (sec). Äts som aperitif eller dessert.
- Passande dryck: Lokalt rött eller vitt vin eller en Pineau des Charentes.
- Ytskikt: Naturlig skorpa. Vit, ibland skiftande i grå-blå. Saltad yta.
- Snittyta: Vit, slät.
- Konsistens: Fast, krämig. Efter långvarig mognad kan den bli spröd.
- Smak: Klassisk getostsmak med sälta. Fylligare, mer utvecklad, skarpare smak vid ökad lagring.
- Lagring: Färsk: 10 dagar för ytmogning. Halvtorr: 2-3 veckor. Torr: 1-2 månader.
- Fetthalt: Halvfet ost, fetthalt cirka 28%.
- Förvaring: 6 till 10°C. Ta ut osten minst en timme i rumstemperatur före konsumtion.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01