Gamle Ole är en extralagrad Danbo (se dito).
  • Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Danmark.
  • Tillverkning:
  • Form: Stor plattrund.
  • Användning: Som smörgåspålägg, på ostbrickan och i matlagning. Danskarna blandar gärna ostsmulor med smör.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Fast gulaktig skorpa av kitt.
  • Snittyta: Vit till gulaktig. Rundpipig med få hål.
  • Konsistens: Smidig, fast till halvfast. Skivbar.
  • Smak: Skarp, kraftig och fyllig smak. Karaktäristisk intensiv doft/lukt.
  • Lagring: ?
  • Fetthalt: 26%.
  • Förvaring: +2 till 8°C.
  • Kommentar: Sorte Sara är en mellanlagrad Danbo (se dito).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Danbo

Om kittostar

Så används ost }

Sorte Sara