Chambérat ¤

Fotograf/bild: AutoOrb

Chambérat ¤

(Fransk kittost)

Chambérat är en ost från området med samma namn som bönderna förr i tiden tillverkades i smyg för överheten Bourgognerna, vilka krävde för mycket av sina undersåtar. Detta är förklaringen till att osten fortfarande snabbtillverkas. Produktionen hade 1960 i stort sett upphört år 1960, men ett antal initiativrika bönder återupptog produktionen av osten i slutet av 1900-talet. 
  • Osttyp: Kittost av komjölk. 
  • Ursprung: Chambérat, ett litet område nära Bourbon l´Archambault i centrala Frankrike.
  • Tillverkning: Löpe tillsätts omedelbart efter mjölkningen, och ostmassan dräneras utan att pressas. Den placeras därefter i källare i 6-8 veckor, varvid den regelbundet vänds och tvättas.
  • Form: Cylindrisk platt ost, 18x5 cm, vikt cirka 1,4 kg. Chamberon Petit 14x3 cm, vikt 600 gram.
  • Användning:
  • Passande dryck: Saint-Pourçain blanc, eller en ung Sauvignon.
  • Ytskikt: Tunn rosa skorpa.
  • Snittyta: Ljusgul massa.
  • Konsistens: Halvfast.
  • Smak: Lätt arom av fuktig halm, subtil nötig smak.
  • Lagring: Cirka 2 månader.
  • Fetthalt
  • Förvaring: I kylskåp.
  • Kommentar: Ansökan om AOC-klassning 1997 (ej antagen per 2014).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12