Grupper inom
Franska kittostar }:
- Osttyp: Kittost av komjölk.
- Ursprung: Chambérat, ett litet område nära Bourbon l´Archambault i centrala Frankrike.
- Tillverkning: Löpe tillsätts omedelbart efter mjölkningen, och ostmassan dräneras utan att pressas. Den placeras därefter i källare i 6-8 veckor, varvid den regelbundet vänds och tvättas.
- Form: Cylindrisk platt ost, 18x5 cm, vikt cirka 1,4 kg. Chamberon Petit 14x3 cm, vikt 600 gram.
- Användning:
- Passande dryck: Saint-Pourçain blanc, eller en ung Sauvignon.
- Ytskikt: Tunn rosa skorpa.
- Snittyta: Ljusgul massa.
- Konsistens: Halvfast.
- Smak: Lätt arom av fuktig halm, subtil nötig smak.
- Lagring: Cirka 2 månader.
- Fetthalt:
- Förvaring: I kylskåp.
- Kommentar: Ansökan om AOC-klassning 1997 (ej antagen per 2014).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12