Grupper inom
Franska kittostar }:
Port Salut skapades 1816 av Trappistmunkar vid klostret Notre Dame du Port du Salut i nordvästra Frankrike. Det är en liten (2 kg), låg kittost med relativt mild smak med en orange yta. Den blev efterhand mycket populär och munkarna lät 1874 registrera namnet Port Salut®. Fram till 2005 tillverkades den på ursprungsorten Entrammes i Loiredalen. Numera tillverkas den i Lorraine.
Ursprung: Klostret Notre Dame de Port du Salut, Frankrike, på 1860-talet. Det finns många varianter tillverkade i olika länder, t.ex. den svenska Lucullus Port Salut. Port du Salut är numera ett inregistrerat varumärke.
Osttyp: Kittost.
Ytskikt: Gul-orange.
Snittyta:
Konsistens: Halvmjuk, smidig. Skivbar.
Smak: Något syrlig.
Lagring:
Fetthalt: 21%. Lucullus 26%.
Förvaring: °C
Kommentar: