Latin: Agaricus augustus
the prince
agaric auguste
Riesenchampignon, Riesenegerling
champiñon majestuoso
Grupper inom
Champinjoner:
Ätbarhet: Mycket god.
Hatt & fot: Storvuxen, med hattbredd 15-25 cm. Hatten är brunfjällig på ljus botten. Som ung toppig, med åldern välvd och vanligen med inböjd kant. Kraftig vit fot med ljusbruna inslag, 15-20 cm hög, 2-4 cm tjock. Stor kjolliknande ring.
Undersida: Föst blek, sedan bruntonat rosa och slutligen chokladbrun. Täta skivor med fria fästen.
Svampkött: Vitt, köttigt. Gulnar vid brytning eller beröring. Täta, fria skivor. Klar doft och smak av mandel, eller anis.
Utbredning: Vanlig i södra och mellersta Sverige. Sällsynt i syvästra Norrland. Säsong aug-okt med topp i sept.
Växtsätt: Skogs- och parkmark, gärna under gamla granar.
Förväxlingsrisk: Brun flugsvamp (giftig) med hatt som har ljusare fjäll mot mörk botten, gyllenskivling (oätlig) med hatt som inte är fjällig. Andra brunfjälliga champinjoner, men dessa rodnar oftast.
Övrigt: Innehåller ofta hög halt av kadmium. Utmärkt som ensamsvamp t.ex. gräddstuvad och lätt saltad. Passar som blandsvam tillsammans med smaksvagare svamp.