
Fotograf/bild: Invasivecarp.us. Film: Wonderful Planet Earth, grass carp
Gräskarp ¤
(gräskarp, kinesisk carp)
Latin: Ctenopharyngodon idella
grass carp
carpe de roseau, carpe herbivore, carpe amour, amour blanc, carpe chinoise
carpa erbivora
Graskarpfen, Weißer Amur, Grasfisch, Chinakarpfen
carpa herbívora, carpa china, sogyo,carpa forrajera
Miljö: Gräskarp är den enda fisken som äter kärlväxter (högre vattenväxter) tack vare tarmbakterier som bryter ner cellulosa. Den används därför för biologisk bekämpning av oönskade vattenväxter som Vattenpest och för att motverka igenväxning av sjöar och dammar. Den har av denna anledning inplanterats på många platser utanför Kina runtom i världen till exempel i USA och Sverige.
Odling: Gräskarp behöver långa floder för att rommen och mycket unga fiskar skall hinna utvecklas och överleva innan de når ut havet. Rommen läggs i rinnande vatten i temperatur 20-30°C. Äggen är tyngre än vattnet och flyter nedströms av virvlarna i vattnet. Man tror att äggen dör om de fastnar på botten. Detta är ett problem i länder där fisken har inplanterats. I endast sex av de många floder som fisken har inplanterats på norra halvklotet har fisken etablerat livskraftiga populationer bland annat i områdena kring de Stora sjöarna i USA. I andra länder till exempel i Nya Zeeland eller Sverige där den används i miljösynpunkt förökar sig fisken inte av sig själv. I stället förökas fisken i speciella fiskodlingar för utsättning i sjöar. På platser där fisken fortplantar sig blir den ofta en oönskad invasiv art, vilket man vid gräsbekämpning löst genom inplantering av sterila fiskar.
SÅ ANVÄNDS GRÄSKARP
Som matfisk är gräskarp särskilt uppskattad i Kina. Dess kött är mört och äts vanligtvis stekt. Många kinesiska kök har gräskarp som en utvald rätt, till exempel i det kantonesiska. Se recept via länkar nedan.
Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10