
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Fetthalt i ost
(Fetthat i ost 1. mager <17% 2. medieum 17-28% 3. helfeta >28%)
Fat content in cheese 1. low <17% 2. medium 17-28% 3. Full-fat >28%
Teneur en matières grasses fromage 1. faible <17 % 2. moyenne 17 - 28 % 3. Entier >28 %
Contenuto di grassi Formaggi 1. basso <17% 2. medio 17-28% 3. Grasso intero >28%
Fettgehalt Käse 1. gering <17% 2. mittel 17-28% 3. Vollfett >28%
Contenido de grasa Queso 1. bajo <17% 2. medio 17-28% 3. Grasa completa >28%
Grupper inom
Om ost:
Ost indelas i tre grupper beroende på fetthalt.
- Mager ost = upp till 17% fett av totalvikt.
- Halvfet ost = 17-28% fett av totalvikt.
- Helfet ost = över 28% fett av totalvikt.
Industriell fetthalt: Fettandel i ost kan av ysterierna deklareras som en andel av torrsubstans. Denna fetthalt är högre än halten i färdig ost.
20+ = 10+% i färdig ost. Mager ost.
30+ = 17+% i färdig ost. Halvfet ost.
45+ = 28+% i färdig ost. Helfet ost.
50+ = 31+% i färdig ost. Helfet ost.
60+ = 38+% i färdig ost. Helfet ost.
MAGRA OSTAR
Magra ostar är som regel hårdostar och färskostar. Mjukostar/dessertostar är i allmänhet är fettrika. Undantag förekommer t.ex. vissa camembert.
Andra världskriget påverkade konsumtionsmönstret i Sverige mot magra hårdostar. 1940 infördes förbud mot tillverkning av ost med en fetthalt över 30% av torrsubstansen (torrsubstans 30+ = 17 %+ fett i färdig ost). Detta förbud upphörde inte förrän 1949 då man åter kunde tillverka helfet ost. Men svenskarna hade då lärt sig att uppskatta mager ost, något som märks än idag. Läs mer > Mager osthistoria (länk nedan).
Magra svenska hårdostar t.ex.:
- Billinge Mager 10% - Mild.
- Delite 5% - Mild, aromatisk, svagt sötaktig.
- Grevé 17% - Mild, sötaktig, nötliknande.
- Herrgård 17% - Mild, fyllig, svagt nötliknande.
- Hushållsost 17% - Mild, svagt syrlig.
- Kadett 10% - Smakrik, fyllig, milt syrlig.
- Magré 17% - Smakfull, nötkärnelikt, sötaktig.
- Präst 17% - Stark, aromatisk, fyllig, något besk.
- Riddar 17% - Något syrlig, svagt aromatisk.
- Västan 5% - Mild med viss sälta och nötaktig smak.
- Wästgöta Kloster Röd 10% - Fyllig, nötaktig, viss sötma.
Magra svenska färskostar t.ex.:
- Cottage cheese/KESO naturell 4% - Fyllig, lätt syrlig.
- Kvarg/Kesella 1-10% - Fyllig, lätt syrlig smak.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12