Grupper inom
                Om ost:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Ost är sedan gammalt en omhuldad vara, nästan i klass med vin. Det finns internationell klassificering för att skapa ordning länder emellan (läs mer > Internationellt regelverk ost) och nationella för att skydda originalen som det franska AOC-systemet från 1935 (läs mer > Franska AOC-ostar). EU har utvecklat ett ursprungsskydd för speciella regioner och lokala jordbruksprodukter (läs mer > Ursprungsskydd EU). 
Kunskapskokbokens klassificering av ost sker på följande sätt.
- Osttyp: Karaktär/struktur, form, vikt, mjölkslag.
 - Ursprung: Land och upphovsman, årtal o.d.
 - Tillverkning: Metod. Kvantitet.
 - Form: Cylindrisk platt ost, 18x5 cm, vikt cirka 1,4 kg.
 - Användning: Smörgåspålägg, matlagning, maträtt, dessert..
 - Passande dryck: Vin, starkvin, öl, sprit, alkoholfritt
 - Ytskikt: Mögel, kitt, naturlig, organisk (t.ex. blad), artificiell (ex. plast, vax).
 - Ytmogning: Mogningstid av kittostar.
 - Snittyta: Färg, karaktär, hålighet, rundpipig, grynpipig, tät
 - Konsistens: Hård, halvhård, halvmjuk, mjuk, mkt mjuk.
 - Smak: Beskrivning av smak och lukt.
 - Lagring: Antal månader av producent.
 - Fetthalt: Ost klassas i mager, halvfet och helfet ost med % av totalvikt (Läs mer: Fetthalt i ost).
 - Förvaring: Bästa temperatur. Frysbarhet. Hållbarhet.
 - Kommentar: Generella kommentarer av intresse.
 
Läs mer > Internationellt regelverk ost.
Kopieringsmall:
Abondance är
- Osttyp: 
 - Ursprung:
 - Tillverkning:
 - Form:
 - Användning:
 - Passande dryck: 
 - Ytskikt:
 - Ytmogning: 
 - Snittyta: 
 - Konsistens:
 - Smak: 
 - Lagring: 
 - Fetthalt: 
 - Förvaring: 
 - Kommentar: 
 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
© Kockskolan 2015-