Talg, njurtalg

Fotograf/bild: Fleisch-teilstücke

Talg, njurtalg

(1. talg, nötfett 2. njutalg, 3. talgbollar 4. vegetabilisk talg)

Latin: sebum

Engelsk översättning 1. tallow, dripping 2. suet = kidney tallow/fat

Fransk översättning 1. suif 2. suet = suif/grasse de ragnon

Italiensk översättning 1. sebo 2. grasso di rognone

Tysk översättning 1. Talg 2. Niertalg, Nierenfett, Filz

Spansk översättning 1. sebo 2. sebo de riñón

Talg är fast fett från djur inklusive människor. Bland annat finns talgkörtlar i huden som avsöndrar fett (talg) vilket håller huden mjuk och smidig. Mycket talg ger oljig hy och kan ge en grogrund för exempelvis akne i tonåren. Vid sjukdomen seborré blir avsöndringen onaturligt hög, på huvudet i form av mjäll. Talg från djur användes förr som bränsle till belysning, som smörjmedel och till tvål, samt senare under industrialismen som råvara till vissa sorters margarin. Talg används i kosmetika, hudsalvor etcetera. Talg blandat med frön, så kallade talgbollar, kan man ibland köpa på vintern avsedda som fågelmat. Ibland talas det om "vegetabilisk talg" från vissa (tropiska) växter.

Njurtalg är det fett som används i gastronomiska sammanhang, det vill säga inre fett ansamlat runt njurarna. Vanligtvis från nötkreatur (kor), men också från får och getter. Njurtalg har annan smak, lukt och konsistens än muskelfett (underhudsfett, bukfett). Se film via länk nedan > Om njurtalg (eng. suet). Läs mer > Flott, flottyr.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: Talg betår till cirka 85% av fett. Renad talg = 100% fett.
  • Smält-/fryspunkt 32-47°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt. Hög sotpunkt (se dito).
  • Försäljning: Sparsamt förekommande i svenska butiker.
  • Förvaras kallt vid högst +10°C. Hållbar 2 månader eller mer.
    Går att frysa men börjar härskna efter några månader.

Engelskans dripping ("droppande") är en restprodukt av talg och annat efter slakt från nötdjur (beef dripping) eller gris (pork dripping). Traditionellt stektes Fish and chips med dripping.


SÅ ANVÄNDS NJURTALG

Njurtalg används som annat fett, till stekning, bak, på smörgås med mera. Ger en annorlunda smakupplevelse. Köttspecialisten Johan Jureskog brukar steka nötkött i talgfett. I England ingår njurtalg i Christmas Pudding och i £5-sedlarna (!).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Flott

Sotpunkt

Film: Om njurtalg (eng. suet)