Engelsk översättning fish meal

Fransk översättning farine de poisson

Italiensk översättning farina di pesce

Tysk översättning Fishmehl

Spansk översättning harina de pescado

Fiskmjöl är torkad och mald fisk av vildfångad fisk, bifångster och restavfall från fiskeriindustrin. Fet fisk pressas först på olja. Fiskmjöl innehåller till 60-75% protein. Efterfrågan på fiskmjöl är stor, inte minst tack vare den kraftiga ökningen av odlade fiskar sedan millenniumskiftet. Andelen odlad fisk har på 20 år ökat från 20% till 49% av fiskproduktionen (läs mer > Havets rikedom). Även skaldjur används till "fiskmjöl".

Historia: Fisk som inte ansetts ätbar har historiskt används som betfisk, att sätta på kroken eller i fångsredskap för att fånga finare fiskar och skaldjur. Användning av sill för att pressa olja gjorde man i Norge 800 år e.Kr. Torkad fisk har används historiskt för att mata höns och grisar. En primitiv form av fiskmjöl omtalas av Marco Polo i början av 1300-talet, "nötkreatur, kor, får kameler och hästar ... äter utan några tecken på motvilja". Före 1910 användes fiskmjöl som gödningsmedel till exempel i Storbritannien.

Produktion: Det åtgår 4-5 ton fisk för att producera 1 ton torrt fiskmjöl. Cirka 6 ton fiskmjöl produceras per år motsvarande 24-30 ton fisk. Fiskar som i stor utsträckning används till fiskmjöl enligt nedan.
  • Norge och Island: Lodda, sill, kolmule.
  • EU: Skäggtorsk, lodda, tobisfisk, makrill, sill.
  • USA: Menhaden, Alaska pollok.
  • Chile och Peru: Anchoveta (ansjovis) och chilensk makrill.
  • Sydafrika: Sill.
  • Japan: Sardiner, sill, näbbgädda, makrill.
  • Kina och Vietnam: Diverse fiskar.
Miljö: Majoriteten av producerad fiskmjöl kommer från fiskar som skulle kunna användas för direkt konsumtion. Det är enkelt och lönsamt att fiska stimfisk för fiskmjölsproduktion, vilket tyvärr drabbar det småskaliga fisket av matfisk. Till exempel är tillgången på sill (strömming) för tillverkning av surströmming (fermenterad sill) i Sverige inte tillräcklig på grund av överfiske av stora "fiskmjölsbåtar" till havs. Än värre är att storfisket utarmar bestånden för lokalfiskare i fattiga länder. Lönsamheten uppmuntrar också företagsfisket att inte begränsa eller tillvarata bifångster av matnyttig fisk, vilket är slöseri med resurser och skadar miljön extra mycket. Eftersom fiskmjöl är cirka tre gånger dyrare än sojamjöl och för att myndigheter försöker begränsa överfisket används sojamjöl och andra vegetabiliska produkter samt alger till fiskutfordring.  


SÅ ANVÄNDS FISKMJÖL


Fiskmjöl används främst som djurfoder. År 2010 cirka 56% till uppfödning av odlad fisk, 20% till grisar, 12% till höns och 12% till annat som Omega 3, foder till pälsdjur (mink) och gödningsmedel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04