Tête de Moine

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tête de Moine

(Schweizizk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost, Bellelayost, munkhuvudet)

Tête de Moine betyder munkhuvud. Härkomst från 1100-talet i vad man tror Bellelay-klostret i Jurabergen i Schweiz. Bellelay plundrades 1797 och tillverkningen flyttade till de omgivande bondgårdarna. Osten premierades vid "Concours Universal" i Paris 1856.
  • Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Jurabergen Schweiz. Ursprungsskyddad.
  • Tillverkning: Efter pressning och saltning lagras ostarna minst 75 dagar på hyllor av granträ i fuktiga, kalla källare. Under denna tid bestryks de regelbundet med saltlake och en rödkittskultur (Brevibacterium linens). 9 ysterier tillverkar cirka 9000 ton per år.
  • Form: Cylindrisk. Vikt cirka 800 gram.
  • Användning: Osten serveras vanligen i tunna, krusiga skivor (se kommentar nedan) som aperitif eller dessert med svartpeppar och kummin.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Brun till rödbrun fast kittyta.
  • Snittyta: Elfenbensgul till helgul. Silkeslen, ett fåtal små hål kan förekomma.
  • Konsistens: Halvfast med lätt smörig konsistens.
  • Smak: Sötaktig och kryddig med valnötskaraktär. Äldre ostar luktar kraftigt av rostade nötter med doft av stall och vin.
  • Lagring: Minst 2,5 månader på granplankor.
  • Fetthalt: Helfet ost, 31% fetthalt.
  • Förvaring: Kylskåp. Serveras bäst kylskåpskall.
  • Kommentar: Osten kommer i en speciell 8-kantig förpackning "pirouette", med tillhörande specialverktyg "girolle" (osthyvel). Med verktyget skrapar man av den kalla ostens yta, varvid krusiga "ostrosetter" bildas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Så används ost }