Fermentering, jäsning

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fermentering, jäsning

(fermentering = jäsning, zymologi = jäsningslära)

Engelsk översättning fermentation, proofing

Fransk översättning fermentation

Italiensk översättning fermentazione

Tysk översättning Fermentation = gären

Spansk översättning fermentación

Fermentering (= jäsning) innebär ofullständig oxidation av organiska föreningar i frånvaro av syre som kan leda till att organiska syror, alkoholer, vätgas eller koldi­oxid bildas och att energi frigörs. Inom mikroorganismerna kan såväl jästsvampar som bakterier orsaka olika former av fermentering. Jäsningsprocesser har många praktiska och tekniska tillämpningar bland annat inom läkemedelsindustrin för framställning av antibiotikum som penicillin. Vetenskapen som studerar jäsning kallas zymologi.

Fermentering av livsmedel: Fermentering av mat var från början ett sätt att bevara mat, vilket man kände till redan på bronsåldern. Numera sker fermentering mer för att vi lärt oss tycka om smaken och av hälsoskäl. Fermenteringen sker för många varor och på olika sätt. Vanligast är att syra mat, exempelvis mjölk till filmjölk, surdeg och jäst till bröd, grönsaker som kål till surkål och fisk till surströmming (läs mer > Om surgörning). Teblad som jäser/oxiderar blir det svarta te vi dricker, sojabönor jäses till soja, öl och vin jäses till alkoholhaltiga drycker. Även tillsättning av mögelsvamp vid tillverkning av mögelost är en form av jäsning.

Hälsa: Surad mat anses allmänt välgörande för mage och tarmar. Det forskas en hel del på surmatens förmåga att minska risken för bl.a. akuta tarmsjukdomar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04
Läs mer

Om surgörning

Om brödbakning matbröd

Öljäsning

Surströmming

Surkål

Allt om te

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj