Grupper inom
Begrepp kötträtter:
Frikadeller är i Sverige små kokta köttbullar främst av kalvfärs (kalvfrikadeller), men kan även vara av annat kött. Kokt färs benämns också queneller (se dito). I Frankrike (fricadelles, Tyskland (Frikadellen), I andra länder är "frikadeller" vanligen stekta köttfärsbiffar. Tyska Klopse kan vara stekta eller kokta köttbullar. Franskans "fricadelles" från latinets frigo = rosta/bryna (läs mer > Om köttbullar, köttfärsbiffar). Frikadeller kan också serveras som korta köttfärskorvar i norra Frankrike och Belgien.
SÅ ANVÄNDS FRIKADELLER
Kalvfrikadeller är klassiskt tillbehör i soppa, se recept > Brynt kålsoppa med frikadeller. De kan också serveras som ensamrätt modell köttbullar. Läs mer > Kalvfärs.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09