Sorte Sara

Fotograf/bild: Arla ¤

Sorte Sara

(Dansk kittost, Svarta Sara)

Sorte Sara är en mellanlagrad Danbo (se dito).
  • Osttyp: Kittost av pastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Danmark.
  • Tillverkning:
  • Form: Stor plattrund.
  • Användning: Som smörgåspålägg, på ostbrickan och i matlagning. Kan fungera som raclettost (läs mer > Raclette).
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Fast gulaktig skorpa av kitt.
  • Snittyta: Vit till gulaktig. Rundpipig.
  • Konsistens: Smidig. Skivbar.
  • Smak: Milt syrlig med stor fyllig smak och mogen arom. Intensiv doft/lukt.
  • Lagring: Minimum 22 veckor.
  • Fetthalt: 26%.
  • Förvaring: +2 till 8°C.
  • Kommentar: Gamle Ole är en extralagrad variant av Danbo.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Danbo

Gamle Ole

Om kittostar

Så används ost }

Om raclette