Upptagning hummertinor vid Mollön i Bohuslän

Fotograf/bild: Lars-Erik Hammar, Bohusläns Museum

Burar och tinor

(fiskburar, tinor, tina, hummertina, krabbtina, kräftbur, mjärde, kräftmjärde, kistor, ålkista, vrakhus, värmane, lana, lanor, lanefiske, sump, fisksump, ålsump, kräftsump, roddsump, sumprunkare)

Burar av olika slag används för att fånga eller förvara fisk och skaldjur.

  • Tinor (mjärde, fiskkasse) är fångstburar av bommullstyg eller metalltrådsnät spänt över en ställning av trä eller metall. Formen är cylindrisk eller rektangulär. Det finns en eller flera inåtvända, trattformiga öppningar vilket gör att fisken eller skaldjuret med lätthet kan ta sig in, men har desto svårare att ta sig ut. Burarna placeras på sjö- eller havsbotten och förses vanligen med något bete. Fångstbur för fisk som abborre, gös och mört brukar benämnas mjärde eller fiskkasse. För ål finns åltinor. För skaldjur finns hummertinor och krabbtinor. Jättekrabbor fångas i jättestora stålburar. Burar för sötvattenskräftor kallas kräftbur eller kräftmjärde.
  • Kistor (vrakhus, värmane) är fasta fångsredskap som används i starkt strömmande vatten för fisk som lax (laxkista) eller ål (ålkista). En laxkista består av en träkonstruktion genom vilken vattnet strömmar. Den har en ingångs­öppning vänd nedåt strömmen genom vilken laxen tar sig in. Väl inne tas den upp med huggkrok. En ålkista är avsedd för fångst av nedåtgående ål. Den är ofta byggd som en rektangulär trälåda. Strömsidans gavel är öppen medan neder- eller undersidan är försedd med spjälor där vattnet kan passera. Golvet är sluttande vilket innebär att ålen med lätthet kommer in i kistan men endast med stor svårighet kan ta sig ut. Vrakhus och värmane är liknande konstruktioner för fångst av laxfisk respektive ål i strömmande vatten.
  • Lanor (lanefiske) är olika slag av mjärdliknande redskap som användes förr, i allmänhet bestående av en strutliknande nätsäck fäst i en fyrkantid träram, som vanligen användes i strömdrag för fångst av fisk, särskilt ål. Ålen/fisken hölls fast i lanan av strömmens vattentryck. 
  • Sump (fisksump, roddsump) är en (trä-)bur, som sänks ner i vattnet till exempel intill bryggan, för att förvara levande fisk eller skaldjur. Sumpar fanns förr på fiskebåtar innan kyltekniken var utvecklad. När båten låg i hamn var det sumprunkarens uppgift att hålla båten i rörelse så att vattnet cirkulerade och fisken hölls vid liv. En roddsump var en 4-6 meter lång bruksbåt för fiske i kustnära vatten. Den var försedd med ett par åror och en kort segelmast om tändkulemotorn skulle krångla. I aktre delen fanns en inbyggd sump.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-07

Läs mer

Om fiskemetoder