Corinth raisin
raisins de Corinthe
Uve di Corinto
Korinthen
pasas de corinto
Korint är en variant av arten vinranka. Även frukten kallas korint. Det är en liten, mörkblå och vanligtvis kärnlös druva. Det finns korinter med kärnor, vilket anses vara sämre. Frukten odlas framför allt i Grekland, varifrån de fått sitt namn efter staden Korinth. Efter skörd torkas de mestadels utomhus i skuggan och blir då svartbruna snarlika russin. I handeln säljs de ibland som xanthiska korinter.
- Vikt i butik: 1 dl = 55 gram. 100 gram = 1,8 dl.
- Smak: Mycket söt liknande russin.
- Alternativ vara: Russin.
- Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning.
- Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS KORINTER
Korinter används främst som smaksättare på liknande sätt som russin, bland annat i såser och bakverk. Korintsås är klassiskt till Sillbullar (se recept > Sillbullar med korintsås), eller till Stekta laxfenor (läs mer > Om laxfenor).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01
Läs mer
Recept med Korinter
Det finns 5 recept med Korinter
-
Lammgryta med ris, aubergine och zucchini
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sätoftakakor, korintkakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sillbullar med korintsås
Tid: 45 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Prinsessornas märgpudding
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Prinsessornas kokbok
-
Makalösa korintkakor
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan