Korinter

Fotograf/bild: Top Zante

Korinter

(xanthiska korinter, svarta korinter)

Engelsk översättning Corinth raisin

Fransk översättning raisins de Corinthe

Italiensk översättning Uve di Corinto

Tysk översättning Korinthen

Spansk översättning pasas de corinto

Korint är en variant av arten vinranka. Även frukten kallas korint. Det är en liten, mörkblå och vanligtvis kärnlös druva. Det finns korinter med kärnor, vilket anses vara sämre. Frukten odlas framför allt i Grekland, varifrån de fått sitt namn efter staden Korinth. Efter skörd torkas de mestadels utomhus i skuggan och blir då svartbruna snarlika russin. I handeln säljs de ibland som xanthiska korinter.

  • Vikt i butik: 1 dl = 55 gram. 100 gram = 1,8 dl.
  • Smak: Mycket söt liknande russin.
  • Alternativ vara: Russin.
  • Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning.
  • Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS KORINTER


Korinter används främst som smaksättare på liknande sätt som russin, bland annat i såser och bakverk. Korintsås är klassiskt till Sillbullar (se recept > Sillbullar med korintsås), eller till Stekta laxfenor (läs mer > Om laxfenor).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01

Läs mer

Russin

Recept med Korinter

Det finns 5 recept med Korinter