Canard de mulard

Fotograf/bild: Film: Foie Gras Belge, foie gras

Canard de mulard

(canard de mulard = ankleveranka, en hybrid mellan myskanka och pekinganka)

Engelsk översättning canard de mulard = duck-liver duck, a hybrid between musk duck and Peking duck

Fransk översättning canard de mulard = canard à foie de canard, un hybride entre le canard musqué et le canard de Pékin

Italiensk översättning canard de mulard = fegato anatra, un ibrido tra anatra muschiata e anatra di Pechino

Tysk översättning canard de mulard = Entenleberente, eine Kreuzung zwischen Moschusente und Pekingente

Spansk översättning canard de mulard = hígado de pato, un híbrido entre el pato criollo y el pato de Pekín

Canard de mulard: I Frankrike är Canard de Nantes (en variant av Pekinganka) och Canard de barbarie (läs mer > Myskanka) de två vanligaste ankraserna. Hanen från den förstnämnda korsas med hona från den andra varvid en steril avkomma uppstår som benämns Canard de mulard (mul = steril, jämför mulåsna). Befruktning sker mestadels genom artificiell insemination. Hybriden (korsningen) är i sin tur den vanligaste ankan i Frankrike med cirka 35 miljoner exemplar. Ankan som inte kan flyga är mestadels vit (bild ovan). Vanligt förekommande även i andra länder som Belgien, Danmark, USA och i Sydostasien. PS: Mulard skall inte förväxlas med malard = ankhane, ej heller med engelskans mallard = gräsand. Se film, klicka på "Fois Gras Belge" under bilden ovan. 


SÅ ANVÄNDS CANARD DE MULARD

Steril anka växer fortare, blir stor och ger bättre kött än andra ankor. Kvinnlig avkomma brukar användas till köttkonsumtion och manlig till gåslever­framställning (
jämför kastrering av tjurar som ger mörare nötkött). Läs mer > Ankleverpastej.

Vikt: Levandevikt 3-4 kilo, slaktvikt 2.5-3 kilo. 

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05
Läs mer

Ankor ¤

Myskanka

Pekinganka

Ankleverpastej

Film: Dansk mulard