Cocotte

Cocotte

(cocotte = fransk gryta)

Engelsk översättning cocotte = French pot

Fransk översättning cocotte, en cocotte

Italiensk översättning cocotte = pentola francese

Tysk översättning cocotte = Französischer Topf

Spansk översättning cocotte = olla francés

Cocotte, en cocotte (sv. kokott, i kokott): Enligt Larousse Gastronomique är en cocotte i stort sett detsamma som Marmites, det vill säga en gryta (läs mer > Marmite). Från början var båda gjorda av gjutjärn, numera är det emaljerade grytor. En tupp benämns coq och en höna kallas ibland för cocotte, ungefär som svenskans "pulla". Alltså är en cocotte en gryta med plats för en tupp eller höna. Cocotte minute = äldre namn på tryckkokare (läs mer > Tryckkokare).

Klassisk maträtt är Oeuf en cocotte (ägg i kokott), tillredd i en liten cocotte eller form. I Sverige definieras "kokott" enligt Akademien som "en liten rund eller oval portions­form för ett ägg", vilket alltså inte är helt i överenstämmelse med fransk uppfattning. Därav kallas också ibland små ugnsfasta porslingsformar (ramekins) i Sverige för kokottform (läs mer > Ugnsfast porslin).

Annan innebörd: Uttrycket "ma cocotte" betyder "min lilla sötnos", inte min lilla höna eller gryta. En cocotte (kokott) kan dessutom vara ett finare begrepp för prostituerad (en demimond), särskilt i överklassmiljö. Jämför "kokett" = viktigt att göra sig attraktiv. Jämförbart med dagens "sugar baby" = älskarinna försörjd av rik äldre "sugar daddy". Allehanda recept benämnda "bonne femme" ("vacker kvinna") kan alltså vara tvetydiga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11

Läs mer

Grytor ¤

Marmite

Tryckkokare

Ugnsfast porslin