Endiv är en rotcekoria (läs mer Cikoriasallat) som odlas i två steg. Först odlas sallaten. På senhösten skördas rötterna som får gro i mörkt utrymme varvid de bildar saftiga pålrötter med bitter smak.
SORTVAL
Rotcikoria t.ex: Brussels Witloof.
VÄXTPLATS PLANTA & JORD
Läge: Soligt eller halvskuggigt läge, någorlunda vindskyddat.
Jordmån: En djup, humusrik, väldränerad jord är bäst. pH-värde strax över 7. Förbered växtplatsen genom att blanda ut jorden med fin kompostjord innan plantering.
SÅDD, PLANTERING
Först odlas sallaten sedan sätts rötterna att gro.
Odlingsperiod planta: Planteras april-maj för skörd senhösten.
Odlingsperiod pålrot: Slutet november-januari för skörd januari-mars.
Utvecklingstid totalt: 4-6 veckor. Grotid 1-2 veckor.
Temperatur vid groning: 15-20°C.
Skär av sallatsblasten på senhösten ett par centimeter över rothalsen. Gräv upp rötterna som kortas till 1,5-2 dm, sidorötter tas bort. Rötterna förvaras mörkt och svalt tills plantering i december. Blasten är för besk för att ätas.
Blanda jord med blöt sågspån eller torv i en djup låda eller stor hink. Ställ rötterna tätt tillsammans och täck dem med torr sågspån eller torv, alternativt ställ dem i ett absolut mörkt utrymme eller täck med svart palst, men torvtäckning är bäst. Förvara lådan i mörker vid en temperatur på 15-20°C. Vattna var tionde dag. Efter 4-6 veckor skördas gulvita, spröda huvuden. Utsätts de för ljus en längre tid blir de gröna och beska.
SKÖRD & FÖRVARING
Endive skördas januari-mars.
Förvaring: Mörkt, i platpåse, i kylskåp. Känslig för uttorkning. Hållbar några dagar, bör ätas färsk.