Mysost

Fotograf/bild: Culture Cheese

Mysost

(Fløtemysost, Gräddmysost)

Ursprung: Norge. Norska: myse = vassle, mysost = mesost. Förekommer i flera varianter: Mager, Fløtemysost, Fløtemysost Lettere, Fløtemysost Innherred.

Osttyp: Mesost av vassle och komjölk. Dessuom innehåller Mager: sirap. Fløtemysost: 49% grädde. Fløtemysost Lettere: 17% grädde. Innherred: 50% grädde och 4% socker.

Ytskikt: Skorpfri.

Snittyta: Slät. Mager/Fløtemysost Innherred: Rosaröd. Fløtemysost: Ljus. Fløtemysost Lettere: Brun.

Konsistens: Halvfast. Skivbar.

Smak: Söt, karamellaktig mesostsmak.

Lagring:

Fetthalt: Mager 7%. Fløtemysost 27%, Fløtemysost Lettere 16%, Fløtemysost Innherred 27%.

Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.

Kommentar: Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.

Läs mer

Tine Mejeri