Gudbrandsdalen ®

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gudbrandsdalen ®

(Gudbrandsdalsost)

Ursprung: Norge. Skapad i slutet av 1800-talet. Förekommer i olika varianter: Original, Heidal, Misvær.

Osttyp: Mesost av vassle, getmjölk, komjölk och grädde. Skall innehålla minst 1 liter getmjölk per kg färdig ost.

Ytskikt: Skorpfri.

Snittyta: Slät, guldgul. Heidal: Mörkbrun. Misvær: Ljusgul.

Konsistens: Halvhård, skivbar.

Smak: Söt, karamellaktig. Heidal: Kraftig, lätt bränd, syrlig karaktär. Misvær: Extra mild.

Lagring:

Fetthalt: 29%.

Förvaring: 0-4°C. Lång hållbarhet.

Kommentar: Norges populäraste ost. Används som pålägg, gärna på hårt bröd och som smaksättare av mat t.ex. såser.

Läs mer

Tine Mejeri