Om mincemeat

Om mincemeat

(the savoury Christmas pie)

Engelsk översättning mince pie, minced pie, mincemeat pie

Mincemeat är en syltliknande engelsk fruktblandning som klassiskt används i paj till jul (minced pie, mincemeat pie). Rätten var ursprungligen ett sätt att bevara kött utan salt och uppkom på medeltiden när korsfarare återvände från Mellan Östern med orientaliska kryddor. Hackat (lamm-)kött blandades med torkad frukt och kryddor. Kanel, kryddnejlika och muskot var viktiga ingredienser vilka symboliserar gåvorna till Jesus vid hans födelse. Pajens bakades också i en stor form liknande en krubba. Ovanpå rätten lades en avbildning av Jesusbarnet, som sedan togs bort innan rätten serverades som måltid. Med tiden har inblandningen av kött minskat för att helt vara utesluten i dagens mince pie (= hackad paj), som är en efterrättspaj. En kvarleva är att talg (ko- eller nötfett) brukar ingå som ingrediens. Även formatet har minskat till en rund paj eller serverad som minipajer.

Nutida mincemeat består vanligen av russin, vinbär, finhackad torkad eller kanderad frukt, hackat äpple tillsammans med lite talg och smaksatt med brunsocker, muscot, citruszest plus juice, samt en skvätt konjak eller rom. Ibland förekommer även hackat eller malt kött. Sylten används som fyllning i en pajdeg som gräddas i ugn. Serveras traditionellt till jul, men också till Thanksgiving. 

Kommentar: Make mincemeat of somebody = göra hackmat/slarvsylta av någon. Operation Mincemeat var under andra världskriget en framgångsrik brittisk operation där en död kropp, försedd med falska militära dokument, användes för att vilseleda tyskarna om invasionen av Sicilien.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08
Läs mer

Om köttfärs

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj