Så möras vildfågel

Fotograf/bild: ForsWards Hund & jakt ¤

Så möras vildfågel

(Jägarens 10-10-regel)

Vildfågel behöver hängmöras, men på ett annorlunda sätt än till exempel biffkött. Man passar inte (resar magen) när den skjutits eller avlivats utan det sker vid ett senare tillfälle. I stället hängs fågeln hängande i halsen på en sval och torr plats. Där får den hänga i dagar eller veckor för att köttet skall bli mört. Enligt  Vårt Hems Stora Kokbok 1933 "så länge att fjädrarna lätt lossnar och skinnet på buken börjar svartna". Först därefter brukar man ansa och passa fågeln (läs mer > Ansa fågel). Vad gäller sjöfågel råder delade meningar, där vissa jägare anser att sådan bäst tillagas färskt och att en mörad eller äldre sjöfågel passar bäst i grytor.

Hälsa: Att man kan låta inälvorna vara kvar under mörningen utan att det förstör köttet beror på att de inre organen i kroppshålan är omgivna av luftsäckar. Det betyder att det kött vi äter (bröst och ben) inte ligger i direkt anslutning till de inre organen. Därför överförs inte bakterier från magen och tarmen på samma sätt som kan ske hos däggdjur. Följaktligen går det bra att låta de inre organen sitta kvar. Under hängningen sjunker inälvorna ner mot rumpan vilket ytterligare minskar kontakten med köttet. 

Jägarens 10-10-regel: Temperaturen i kött skall inte vara under 10°C under de första 10 timmarna efter död (gäller allt kött). Helst bör köttet inte kylas på ett dygn. Detta för att köttet inte skall bli segt. Extra knepigt när man jagar fågel och småvilt som hare på hösten och vintern. Det som händer vid lägre kyla är att musklerna drar ihop sig vilket benämns kylsammandragning. Köttet tappar vatten, blir torrt och segt och går sedan inte att få mört. Denna seghet märks även om man gör köttfärs av köttet. Vid vinterjakt är det därför viktigt att fågeln inte hängs fritt utan läggs in i ryggsäcken och man skall av samma anledning inte skära ut bröstfiléerna samma dag som jakten skett och frysa in dem. Något som ibland görs till exempel med duvor en varm augustidag.

Ung eller gammal fågel? Ungfågel (max 1 år gammal) är alltid mörare än äldre fågel. Man kan avgöra fågelns ålder genom att klämma på yttersta spetsen på bröstbenet. Går det att vicka den är det en ungfågel, är benet oböjligt och hård är fågeln gammal.


HÄNGNING AV FÅGEL

Nyskjuten eller nyslaktad fågel bör till att börja hängas outtagen över natt. Varken för kallt eller för varmt, runt 15°C är lagom. Därefter hängs fågeln bäst i låg temperatur (2-4°C) och med 85% luftfuktighet för att bli mört. De flesta jägare har inte tillgång till kylrum, utan måste hänga på bästa möjliga svala plats. Om så använder man sig av så kallade dygnsgrader för att beräkna hängtiden.

Dygnsgrader = genomsnittstemperaturen under ett dygn x antal dagar.
Exempel: 8 dygn i genomsnittstemperatur 5°C = 40 dygnsgrader.
Det finns mätare av genomsnittstemperaturen se > Dygnsgradmätare.

Hur länge? Åsikterna om hur länge fåglarna ska hänga skiftar bland jägarna, men minst 40 dygnsgrader anses behövas för fåglar liksom för annat viltkött. Antalet dagar varierar med fågelart och framför allt på fågelns ålder.

Norm hängningstider vid olika temperaturer:

  • 2–5 grader = 14 dagar (28-70 dygnsgrader)
  • 5–10 grader = 7–10 dagar (35-100 dygnsgrader)
  • 10–15 grader = 4–6 dagar (40-90 dygnsgrader)
  • Över 15 grader = 2–3 dagar (över 30-45 dygnsgrader)

Observera att vid ökar luftcirkulationen sänks yttemperaturen på köttet och det kan hänga längre.

Gäss: Gäss kan bli över 20 år gamla. Hur gammal en vuxen gås är går inte att avgöra. Utgå därför alltid från att den är mycket gammal, och måste behandlas därefter. Alla gäss har en grövre köttstruktur än till exempel änder och skogshöns. Den grova strukturen och möjligheten att det är en gammal fågel innebär att gäss alltid måste hänga minst 60 dygnsgrader för att köttet ska möras och få bättre smak.

För länge? Har man hängt kroppen för länge eller hanterat slaktkroppen orent, sker en bakterie- och svamptillväxt på ytan som ses som en luddig, filkig yta på köttet. Ett sådant kött luktar illa. Att lukta på köttet är ett av de bästa sätten att avgöra om det är moget eller ruttet. Är man osäker kan man genomföra ett kokprov, det vill säga lägga ner ett par köttbitar i kokande vatten. Då frigörs alla flyktiga ämnen och man känner direkt om köttet luktar illa. Och luktar det illa, smakar det illa.

Läs mer

Så ansas vildfågel

Dygnsgradmätare

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj