Gamalost }

Fotograf/bild: Tine Mejeri

Gamalost }

(Norsk mögelost)

Gamalost är en norsk mögelost med rötter från vikingatiden. Namnet kommer av att den i gamla tider lagrades på ”stølen”, mjölkplatsen en bit från gården. Gamalost är gjord på skummjölk och därför extra mager (1 %) och rik på protein (50 %). Osten mognar utifrån och inåt med hjälp av mögelkulturen Mucor Mucedo. Smaken är säregen, robust, skarp och aromatisk. Osten är saftig, grov och kan skäras med kniv. Kryddat brännvin passar bra att dricka till.

Ursprung: Norge. Lär ha 1000-årig tradition.

Osttyp: Mögelost (mucar) av pastöriserad skummjölk.
Mognar utifrån och in.

Ytskikt: Mögel.

Snittyta: Allteftersom osten möglar blir den brun till mörkbrun.

Konsistens: Fast, grov, något grynig.

Smak: Skarp. "Aptitretande".

Lagring: Klar att äta efter 14 dagar, men med lång lagrings­egenskap.

Fetthalt: %.

Förvaring: Lång hållbarhet utan kyla.

Kommentar: Tillverkades förr på norska gårdar och fäbodar. En ost av "den gamla typen", dvs en surmjölksost.