Grupper inom
Odla sallat:
Plocksallad passar såväl i trädgårdslandet som i krukor på terassen, balkongen eller innomhus. Kan också odlas i växthus tidig vår för snabbare skörd. Att odla plocksallat är det enklaste sättet att få fräsch sallat hela sommaren. All plocksallat har öppna "huvuden", de sluter sig inte som en boll. Ytterbladen plockas alltefter behov.
SORTVAL
Det finns många olika sorter, både gröna och rödvioletta med krusiga och sågtandade blad, milda och lite beskare sorter. Det finns också sorter lämpliga som minisallat. Sortexempel:
Amerikanischer Brauner: Grön, roströd kant. Krusiga blad. Snabbväxande, lättodlad. Skörd mitten juni-sept.
Australische Gele: Stora, krusiga blad. Lång skördetid. Skörd juni-september.
Black Seeded Simpson: Tidig sådd. Grön, krusiga blad. Spröd, saftig. Skörd juni-september.
Bronze Arrowhead: Ljusgrön med spetsiga/pilformade blad med rödbrun topp. Odlas även som minisallat.
Green Ice: Grön, extra spröd, och vanlig i handeln. Frasiga bladkanter. Skörd juli-september.
Intrigue: Mörkt grön, krusiga blad. Krispig som isbergssallat. Skörd mitten juni-september.
Lollo Bionda: Ljust gröna blad med krusig kan. Komlement till Lollo rosso. Skörd maj-oktober.
Lollo Rossa: Grön-röd. Flikiga, krusiga blad. God med annan sallat. Skörd juni-september.
Malawi: Skinande mörkt vinröd crispasallat. Blommningtrög, lång skördetid. Skörd juni-september.
Red Salad Bowl: Grön-roströd. Stort huvud med flikiga blad. Skörd maj-oktober.
Redin: Intensivt laxrosa crispasallat. Stort huvud. Sen blomning. Skörd juni-september.
Rossa a Foglia Riccia da Taglo: Grön-rostfärgad. Riklig skörd. Sås april-augusti, kan skördas hela året.
Rossimo: Grön-rödlila. Stora huvuden, krusiga blad. Mild smak. Skörd juni-september.
Salad Bowl: Grön, lätt ljusgult inre. Flikiga blad. Lång skördetid. Skörd juni-september.
Verde a Foglia Riccia: Ljusgrön. Riklig skörd. Sås april-augusti, kan skördas hela året.
VÄXTPLATS & JORD
Läge: Soligt, hyggligt vindskyddat växtplats. Bäst är en plats där sallaten får full sol under vår och höst, men halvskugga under heta sommardagar, särskilt på eftermiddagen.
Jordmån: En djup, humusrik, väldränerad jord är bäst. pH-värde strax över 7. Förbered växtplatsen genom att blanda ut jorden med fin kompostjord innan plantering.
SÅDD, PLANTERING
Plocksallad kan sås utomhus så snart frostrisken är över. Har man bråttom kan man förkultivera plantorna och odla i växthus. Plocksallat kan med fördel odlas på balkongen och terassen, även inomhus.
Frön: Hållbarhet 4 år. Det finns virusfria frön, vilket minskar virusrisken. Det finns också sorter som inte lika lätt går "i stock", dvs bildar stängel och blommar. De flesta är senblommande, eller blommar inte alls.
Förkultivering, odling i växthus och i kruka
Se huvudavsnitt Odla sallat.
Frösådd på friland
Odlingsperiod: Maj-september.
Utvecklingstid totalt: Cirka 1,5-2 månad. Grotid: 1-3 veckor beroende på temepratur.
Temperatur vid groning: Från +5 till +20°C.
Sådjup frön: Grunt, 1-2 cm djup såfåra.
Radavstånd: 3-4 dm.
Jorden luckras väl före sådd utan att vändas. Sängen görs jämn och fast. Gör en såfåra med finger eller käpp och sprid ut fröna glest i fåran. Täck över med lite jord och tryck till försiktigt. Vattna.
Sådd kan ske tidigt på säsongen när frostrisken är över. Frön börjar gro från +5°C. Högre temperatur än 20°C hämmar groddningen och vid temperaturer över 25°C vill sallatsfrön vanligtvis inte gro. Optimal groningstemperatur är 15-20°C, då gror fröna på mindre tid än en vecka. Om frön inte gror beror det i allmänhet på för hög värme. Vill man så vid hög temperatur sår man på kvällen och vattnar på dagen för att sänka temperaturen och/eller så täcker man plantorna med frigolitlådor. Vill man så när det är riktigt varmt ökar chanserna för grobarhet om man först placerar fröna i kylskåpet i en vecka innan plantering.
UNDERHÅLL
Sallat behöver jämn tillförsel på näring och vatten.
Gallring: Gallra efter några veckor när bladen har blivit några centimeter höga. Gallra först 1 dm mellan plantorna, senare till plantavstånd cirka 2-3 dm. Fyll gärna på med lite fin kompostjord runt plantorna.
Bevattning: Sallat får aldrig lida brist på vatten, för då blir den besk och går tidigt "i stock", dvs bildar stängel och blommar. Detta är i sig naturligt och händer oftast under en värmebölja. Konstant fukt är heller inte bra, i synnerhet inte för späda skott. Vattna på förmiddagen så att bladen inte är blöta när kvällen kommer. Vattna helst runt plantorna i stället för på, är det mycket varmt mår även bladen bra av en lätt dusch. Lagom mängd vatten är cirka 20 mm. Störst är behovet från 2-3 veckor före skörd.
Gödsling: Sallad gillar stallgödsel, benmjöl och andra organiska gödslar. När tillväxten kommit igång efter utplantering eller gallring, är det bra att övergödsla med animaliskt mjöl eller hönsgödsel. Gröngödsla med färskt gräsklipp mellan plantorna, det bevarar också fukten. Mulla försiktigt ner stallgödsel i jorden någon gång under senare delen av odlingsperioden eller på senhösten. Arbeta inte ned gödsel djupare än 5 cm.
Luckra: Om jorden blivit tillpackad t ex av kraftig nederbörd kan det vara bra att luckra den för att få syre till rötterna. Ibland passar man då samtidigt på att tillföra lite extra kväve.
Växtskydd: Se avsnitt Växtskydd sallat.
SKÖRD & FÖRVARING
Skördetid: Som namnet antyder skördar man plocksallad genom att plocka loss de yttre bladen vid behov. Om man behöver mycket sallad på en gång kan man skära av hela plantan med kniv. Om mittdelen visar tecken på att börja hårdna måste man skörda direkt, eftersom det betyder att salladen gör sig redo för att blomma. Plocksallad bör alltid skördas innan första frosten.
Förvaring: Sallat förvaras bäst oplockad innan den blir för grov. Skölj sallaten och ta bort skadade, angripna blad. Låt rinna av. Lägg i perforerad eller öppen plastpåse. Förvaras i kylskåp så kallt som möjligt, 1-8°C. Hållbar en till två veckor beroende på sort. Vid låg temperatur och hög fuktighet förlängs hållbarheten.