Botaniska trädgårdar har sedan mitten av 1500-talet skapats för forskning och undervisning i farmalogi och botanik i anslutning till universiteten. Den första i Pisa, Italien 1543-1544. Den första i Sverige anlades 1655 i Uppsala, numera benämnd Linnéträdgården. Från början var syftet att läkare och farmaceuter skulle ha möjlighet att studera medicinalväxterna, men efter hand blev också nytto- och prydnadsväxter intressanta. Trädgårdarna är stora samlingar av alla slags växter från hela världen. I Göteborg finns en av Europas största med cirka 16.000 olika artvarianter. Numera har de botaniska trädgårdarna en viktig roll att rädda utrotningshotade arter. Förutom i Göteborg finns botaniska trädgårdar i universitetsstäderna Uppsala (utöver Linnégården), Lund och Stockholm.

Därutöver finns några specialinriktade trädgårdar i Sverige: Botaniska trädgården i Visby, Fredriksdals friluftsmuseum, Helsingborg, Örtagården Visingsö och Fjällbotanisk trädgård, Jokkmokk.


Utomlands finns stora trädgårdar i Kew utanför London, New York, Padua, Paris, Edinburgh, Cambridge, Rio de Janeiro, Sydney, Washington, Saint Louis, Bogor på Java och Orotava på Teneriffa.