Om prisjämförelser
(jämförpris, butikspris, avrunnen vikt, ätbart pris, ätbart jämförpris, tillagat jämförpris, tillagat pris)
unit price
Grupper inom
Om prisjämförelser:
Jämförpris reglerat i lag avser varans butikspris mätt per kilo, liter, eller annan passande enhet (se nedan). Kunskapskokboken anser det ännu intressantare att jämföra den faktiska kostnaden för det vi verkligen äter, vilket vi benämner "tillagat pris". Det vill säga varans/måltidens pris efter svinn och tillagning. På sikt kommer alla måltidsrecept automatiskt kostnadsberäknas på denna hemsida.
Jämförpriser i butik ("butiskpris") måste anges enligt svensk lag, med några få undantag (förpackningsvikt under 50 gram, färdiga måltider m.m.). Jämförpriset beräknas genom att förpackningens pris delas med varans vikt i kilo eller volym i liter. Jämförpris för livsmedel i spad, sås eller annan tillsats som är avsevärt billigare än huvudvaran t.ex. inlagd gurka, beräknas genom att förpackningens pris delas med huvudvarans vikt i kilo utan spad, sås och dylikt (=avrunnen vikt). Jämförpris för livsmedel som säljs i förpackningar med portionerade varor t.ex. portionspåsar te, beräknas genom att förpackningens pris delas med antal portioner i förpackningen. Läs mer > KO om jämförpriser.
Faktiskt matpris: Varupriser skiljer sig mellan olika varor och mellan olika butiker och varierar över tid. Jämförelser i allmänhet brukar ta fasta på prisskillnaderna mellan butiker. Kunskapskokboken däremot finner det intressantare att jämföra olika varors pris efter tillagning och rens, det vill säga priset på det vi faktiskt äter. Vad är prisskillnaden på det ätbara av en hel flundra jämfört med en filead, dessutom efter tillagning? Vad kostar lammkotletten tillagad och utan ben och fettkant? Exempel: Lammkotletter i Hemköp, Sthlm kostade påsken 2015 339 kr/kg. Efter tillagning och puts av ben och fett, var köttpriset 630 kr/kg. Detta "tillagade köttpris" är mer relevant för vad vi faktiskt stoppar i oss och kan till exempel jämföras med till forellrom 609 kr/kg från samma butik. Det är väl få av oss som spontant tror att lammkotletter är lika dyrt som forellrom? Kunskapskokboken analyserar alltså skillnaden mellan olika varor och varuslag efter att varan rensats, putsats och tillagats = den verkliga ätkostnaden. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
JÄMFÖRPRIS ÄTBART OCH TILLAGAT
Det lagstadgade jämförpriset ("butikspris") är bra för att kunna jämföra likartade varor från olika producenter, men mindre bra för att jämföra kostnader för olika måltider. Hur dyr är den fileade fisken jämfört med hel fisk som rensats? Vad är prisskillnaden mellan varor efter tillagning? Det väsentliga för hushållskassan är ju vad måltiden kostar per kilo när den konsumeras. Kunskapskokboken analyserar därför varors priser enligt följande.
- Butikspris = lagstadgat jämförpris i kr/kg, vilket anges i butik.
- Ätbart råpris = priset på den del av varan som är ätbar angivet i kr/kg, dvs pris för rensad vara. Till exempel putsat kött utan ben, fisk utan huvud, skinn och ben, grönsaker utan blast och så vidare. Ätbart pris anges för vara före tillagning.
- Tillagat pris = ätbar varudel efter tillagning. Varor tappar eller vinner vikt under tillagning. Exempel: En gås som ugnslagas viktminskar med cirka 1/4-del på grund av vattenavgång och med ytterligare 1/5-del på grund av fettavrinning. Läs mer > Om näringsberäkning av måltid.
- Tillagat köttpris = den del av ätbart (tillagat) som är rent kött angivet i kr/kg. Till exempel ätbart på fågel utan skinn eller nötkött utan fettkant.
- Tillagat festpris = tillagat rent kött exklusive kött som inte serveras vid finare festmåltider till exempel köttrester från krås.
Kockskolan testlagar matvaror och beräknar priser enligt 1 till 5 ovan. Se exempel i tabell nedan. Resultaten presenteras allteftersom på enskilda varusidor, se till exempel > Kyckling.
Stor variation: Butikspriset varierar som bekant stort för enskild vara. I tabellen nedan framgår att en hel gås på kampanj kan kosta 90 kr/kg, men också 200 kr som ordinariepris i specialbutik. Andelen ätbart varierar också, ben och annat rens är inte lika mycket från den ena gåsen till den andra. Tillagningssättet varierar. Olika tillagningssätt som kokt eller ugnslagat, samt olika tillagningstid ger olika mängd vatten- och fettreduktion och så vidare.
FÅGEL | Metod | Butik | Butik/kg | Ätbart/kg | Tillagat/kg | Ökning |
Hel kyckling | Ugn 175°C | Standard | 43 kr | 52 kr | 83 kr | 93% |
Hel kalkon | Ugn 175°C | Specialist | 60 kr | 79 kr | 126 kr | 110% |
Vårkyckling, coquelet | Ugn 175°C | Standard | 114 kr | 129 kr | 186 kr | 63% |
Ankbröst | Ugn 175°C | Extrapris | 190 kr | 190 kr | 263 kr | 38% |
Pärlhöna hel | Ugn 175°C | Specialist | 141 kr | 194 kr | 270 kr | 91% |
Gåsklubba | Ugn 140°C | Specialist | 168 kr | 206 kr | 350 kr | 108% |
Hel gås extrapris | Ugn 140°C | Extrapris | 90 kr | 148 kr | 354 kr | 293% |
Hel vildand, bräserad | Bräserad | Specialist | 246 kr | 321 kr | 478 kr | 94% |
Gåsbröst | Ugn 140°C | Specialist | 350 kr | 350 kr | 609 kr | 74% |
Hel gås köpt i saluhall | Ugn 140°C | Specialist | 200 kr | 330 kr | 790 kr | 295% |
|
|
|
|
|
|
|
KÖTT | Metod | Butik | Butik/kg | Ätbar/kg | Tillagat/kg | Ökning |
Fläskkarré i bit | 200+150°C | Extrapris | 30 kr | 36 kr | 46 kr | 53% |
Fläsklägg kokt 2 timmar | Kokt | Standard | 38 kr | 58 kr | 87 kr | 129% |
Fläsklägg kokt 3 timmar | Kokt | Standard | 38 kr | 56 kr | 100 kr | 163% |
Grisfötter | Kokt | Specialist | 50 kr | 94 kr | 104 kr | 108% |
Fläskkotlett | Pannstekt | Standard | 97 kr | 109 kr | 119 kr | 23% |
Julskinka | Kokt | Specialist | 110 kr | 126 kr | 156 kr | 42% |
Lammstek | Kokt | Standard | 99 kr | 127 kr | 174 kr | 76% |
Kalvlägg | Ugn 175°C | Standard | 129 kr | 178 kr | 278 kr | 116% |
Lammkotlett | Pannstekt | Standard | 220 kr | 264 kr | 355 kr | 61% |
Prisnivå tillagat kr/kg: Mkt lågt < 100, lågt 100- , medel 200- , högt 300- , mycket högt 500-.
Vissa varor som kyckling och av gris är generellt lågprisvaror även som tillagat. Andra som gås kan ha ett lågt pris i butik om extrapris (90 kr/kg ovan), men tillagat blir priset ändå högt (355 kr/kg) på grund av hög andel rens, vatten- och fettförlust vid tillagning. Räknar man dessutom enbart rent kött och exkluderar köttet som sitter runt kråset blir "festpriset" hela 703 kr/kg (vilket inte framgår av tabellen). Är gåsen dessutom köpt i specialbutik (200 kr/kg) blir det tillagade priset knappt 800 kr/kg och "festpriset" över 1500 kr/kg. Läs mer > Tamgås.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-08