Fransk översättning Pâte molle à croûte lavée

Franska kittostar (Pâte molle à croûte lavée = Mjuk ostmassa, tvättad skorpa, läs mer > Om ost, osttyper) har anor tillbaka till 1000-talet, då de utvecklades av munkar. Biskopen i Maroilles brukade samla in kyrkskatt från de lokala bönderna i form av ost, vilka munkarna lagrade i minst tre månader. Därvid penslade de ostarna med saltvatten, som fick orange skorpa och speciell smak uppstod.

Liksom för vin klassificeras finare franska ostar enligt AOC (Appellation d´Origine Controlée). Totalt har 42 ostar fått denna beteckning, varav 7 är kittostar (Maroilles, Langres, Epoisses, Livarot, Mont d´Or, Pont l´Evêque, Munster). Mont d´Or och Munster är tillika vitmögelostar (se > Mögelostar).

Beroende på ursprung och mognad varierar kittostar i styrka och smak. De är goda på ostbrickan efter en kraftig huvudrätt och de bör ätas sist.  

Som regel är kittostar goda vinvänner, gärna med ett kryddigt aromatiskt vitvin eller en sauternes. Till Epoisses de Bourgogne förväntas man dricka en fin Bourgogne, eller en Marc de Bourgogne.

Läs mer

Franska AOC-ostar

Franska ostar

Cheese.com