Matbiologi frukt

Fotograf/bild: Krister Kunskapskokboken

Matbiologi frukt

(a) enkel frukt b) äkta frukt c) torra frukter, saftiga frukter 1. bär, fröhyllefrukt, arillusfrukt 2. stenfrukt 3. skenfrukt, falsk frukt, kärnfrukt 4a) fruktförband 4b) sammansatt (aggregerad) frukt)

Latin: 4a) infructescence 4b) inflorescence

Engelsk översättning a) simple fruit b) true fruit c) dry fruits, fleshy fruits 1. berries, pepos, aril, arillus 2. stone fruit, drupes 3. accessory fruit, false fruit, pome fruits 4. multiple fruit, b) aggregate (composite) fruits

Fransk översättning a) fruits simples 4b) fruits vrais c) fruits secs, fruits charnus 1. baies, arille 2. fruits à noyau, drupes 3. faux fruits, fruits à pepins 4. fruit multiple

Italiensk översättning a) frutti semplici b) frutti veri c) frutti secchi, frutti carnosi 1. bacche, arillo 2. drupe 3. frutti aggregati, falsi frutti, pomacee 4. frutti multipli

Tysk översättning a) Einzelfrüchte b)echtes Frucht c) Trockenfrüchte, Saftfrüchte 1. Beeren, Arillus 2. Steinfrucht 3. Scheinfrucht, Scheinobst, Kernfrucht 4. Sammelfrucht

Spansk översättning a) frutos simples b) verdaderos frutos c)frutos secos, frutos carnosos 1. bayas, arilo 2. frutos de hueso, drupas 3. frutos agregados, frutos falsos, frutos de pepita 4. frutos múltiples

Frukt och bär är två diffusa gastronomiska begrepp, vad som är en frukt eller ett bär är lite efter tycke och smak. Enligt Cambridge Dictionary är frukt "den mjuka delen som innehåller frön som producerats av en växt" och enligt Svenska Akademiens Ordbok är det en "ätlig saftig växtdel". Bär är inte heller ett solklart begrepp. Enligt Cambridge "en liten, rund frukt på vissa växter och träd" och Svenska Akademien anger "liten frukt med (vanligen) saftigt kött". Alltså, ett bär är en liten frukt. Frukt och bär är inga biologiska begrepp. Indelning frukt ur gastronomisk synpunkt se > Om frukt och bär.

Botaniskt (biologiskt) är frukt en blomväxtdel som bildas för att fortplantning av växten skall kunna ske. Botanikerna delar in frukt liksom allt annat liv i arter, släkten, familjer, ordningar och så vidare (läs mer > Biologisk struktur). Därvid ingår inte begreppet frukt som indelningsgrund. Detta till trots delar botanikerna in olika frukter utifrån de tre sätt som blomdelarna är ordnade och utvecklas - enkel frukt, sammansatt frukt och fruktförband (läs mer > Blommors anatomi).
  • Enkel frukt (eng. simple fruit) bildas av ett fruktämne (en pistill) med ett fröämne som ger en frukt. Till exempel blåbär och körsbär och persikor.
  • Sammansatt frukt (eng. aggregate fruit) är också en enkel frukt som bildas av ett fruktämne (pistill) men med många fröämnen som tillsammans utvecklar en sammansatt frukt/bär, till exempel hallon och jordgubbar. Enkla frukter delas upp i torra och saftiga (köttiga) frukter. se nedan > Olika biologiska frukter.
  • Fruktförband (eng. multiple fruit) bildas av många fruktämnen (pistiller) i blomman som tillsammans utvecklar en frukt, till exempel ananas. Se nedan > Olika biologiska frukter.
Botanikerna har dock lite olika uppfattningar om bästa indelning av frukt. Begreppen överlappar varandra och är ganska svårbegripliga för en lekman. Man talar också om äkta och falsk frukt.
  • Äkta och falsk frukt (true and false fruit): Äkta frukt bildas från en blommans fruktämne, medan falsk frukt (skenfrukt) även innehåller andra delar av blomman såsom blomstjälk eller blomblad vilket gäller för äpple, päron, nypon med flera. De flesta frukter och bär är "äkta" och delas in i torra och saftiga frukter (se nedan). Biologiska "bär" och "stenfrukt" (enligt nedan) är äkta frukt. Så även "sammansatt frukt" till exempel hallon och jordgubbar, men inte "fruktförband" till exempel ananas som uppstår ur många fruktämnen. Läs mer nedan > Olika biologiska frukter.
Torra och saftiga frukter: Att skilja på torra och saftiga frukter är ett synsätt som passar det gastronomiska tänkandet, där de torra inte betraktas som frukt.
  • Torra frukter har torra, hårda fruktväggar i form av en nöt eller halvhårda i form av fröhus. Kan också vara klyv- eller ledfrukt, men det lämnar därhän åt biologerna att förklara. Som nöt räknas olika nötter och frön med undantag för till exempel kokosnöt som är en stenfrukt och jordnöt som är en ärtväxt. Som fröhusfrukt räknas ärtväxter även kallat baljväxter till exempel ärter och bönor (läs mer > Om ärtväxter). Gastronomiskt betraktas torra frukter inte vara frukt.
  • Saftiga frukter har mjuk och saftigt fruktvägg (fruktkött) med ett yttre skal vilket gäller övriga frukter och bär. Dessa delas i sin tur in i olika grupper enligt nedan. Dessa betraktas gastronomiskt som de egentliga frukterna.

OLIKA BOTANISKA FRUKTER

Hur som helst, Kunskapskokboken har valt att dela in saftig frukt i nedan redovisade fyra botaniska huvudgrupper. 
  1. Bär (eng. berry) är botaniskt frukt från en blomma med många frön inbäddade i saftigt fruktkött omslutet av ett skyddande skal. Det är den största gruppen frukt som omfattar de flesta gastronomiska bären, men till exempel inte körsbär och slånbär som är stenfrukter och inte heller jordgubbar och smultron som är fruktförband. Som bär räknas emellertid andra frukter som banan, fikon, meloner, vindruvor, alla citrusfrukter, papaya, kiwi med flera exotiska frukter (se tabell nedan). Grönsaksfrukter som tomat, gurka, aubergine, pumpa och chilifrukter är också bär i botanisk mening.
    • Fröhyllefrukt (eng. arillus fruits) även kallad arillusfrukt är en variant av bär. Varje frö har sitt eget fruktkött runt varje frö. Som sådan frukt räknas bland annat passionsfrukt, granatäpple, litchi och rambutan. Se respektive frukt.
    • Pepos: Engelskans "pepo" betecknar "bär" i familjen Gurkväxter som har ett hårt skal. Som sådan räknas gurka, squash, melon och vattenmelon. Enligt vissa ingår även passionsfrukt och papaya.
  2. Stenfrukt (eng. stone fruit, drupe) är frukt som innehåller ett enda stort hårt frö kallat "sten" och som oftast omsluts av ett saftigt fruktkött och ett yttre skal. Som sådan räknas bland annat persikor, körsbär, oliver, mango och dadel. Även torra frukter som valnöt, mandel, pekan- och pistagenöt är stenfrukter dock utan saftigt fruktkropp. Läs mer > Stenfrukters anatomi.
  3. Skenfrukt (eng. accesssory fruit) även kallad falsk frukt (till skillnad från "äkta frukt") är frukt som utöver frön innehåller annan del av blomman till exempel blomblad. Som skenfrukter räknas bland annat äpple, päron, kvitten och nypon.
    • Apelsläktet (eng. Pome fruits) som omfattar äpple, päron, nypon med flera anses av vissa botaniker vara en egen fruktgrupp. Läs mer > Äpplen 
  4. Fruktförband och sammansatt frukt är två botaniskt likartade fruktvarianter vanligen betraktad som en grupp och ofta förväxlade med varandra.
    • Fruktförband (eng. multiple fruit) bildas av många fruktämnen (pistiller) som utvecklas till blommor och frukter vilka tillsammans bildar en sammanhängande frukt (infructescence). Som fruktförband räknas ananas, fikon, mullbär, jackfrukt, noni med flera. Se respektive frukt.
    • Sammansatt frukt (eng. aggregate fruit) bildas ur ett fruktämne (pistill) med 5-150 fröämnen som utvecklas till blommor i en bukett som tillsammans bildar ett bär (inflorescence) av sammanfogade stenfrukter (eng. drupelets). Frukterna hålls samman till en enhet (bär) av små hår på ytan liknade kardborreband. Som fruktförband räknas bland annat jordgubbar, smultron, hallon, björnbär, hjortron, åkerbär, annonafrukter och pawpaw. Se respektive frukt.

MATBIOLOGISK ORDNING FRUKT

Nedan en sammanställning av de mest förekommande (gastronomiska) frukterna redovisade på Kunskapskokboken fördelat i den biologiska ordningen. Generellt tillhör frukt många olika släkten och familjer i olika ordningar inom växtriket (läs mer > Matbiologi växter). Vad som inte finns med nedan är grönsaksfrukter vilka biologiskt sett är frukt men klassas gastronomiskt som grönsaker (läs mer > Om grönsaker).  



Källa: Kunskapskokboken 2023-05


Kommentarer:
  • Rosväxter (Rosaceae) är den största biologiska familjen av gastronomiska frukter vilken omfattar flertalet av de klassiska frukterna och bären i "den gamla världen".
  • Vinruteväxter (Sapindales) är den andra stora familjen där släkte Citrusfrukter ingår. 
  • De exotiska frukterna är mer spridda tillhörande flera familjer och ordningar.
  • Grönsaker: Grönsaksfrukter som tomater, gurkor, avokado, squash, pumpor med flera är också frukter som redovisas på annat håll. "Grönsaker" som redovisas ovan är bland annat Tomatillo, Kapkrusbär och Pepino melon tillhörande familj Potatisväxter, liksom Meloner tillhörande familj Gurkväxter.
  • Plommonsläktet (Prunus) omfattar förutom plommon även klassiska frukter som aprikos, persikor, körsbär och slånbär. Frukterna är så kallade stenfrukter.
  • Hallonsläktet (Rubus) är ett komplicerat släkte med cirka 2000 arter uppdelade i 13 undersläkten. Läs mer > Släkte rubus.
  • Ljungväxter (Ericaceae) är biologisk en familj inom Ljungordningen där bland annat blåbär, lingon och tranbär ingår. Till ordningen hör också exotiska arter som kiwi, persimon och äggfrukt. Visst släktskap alltså även om inte så närstående.
  • I övrigt är de olika fruktarterna ganska långväga släktingar till varandra. Som kuriosa kan nämnas att ananas tillhör Gräsordningen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05
Läs mer

Om frukt och bär

Stenfrukters anatomi

Om nötter, mandlar, frön

Växtfysiologi ¤

Om ärtväxter

Citrusfrukters anatomi

Om citrusfrukter

Äpplen

Växtriket, matbiologi EJ KLAR

Om grönsaker

Släkte rubus

Biologisk struktur

Blommors anatomi