Afrikanskt ris

Afrikanskt ris

(afrikanskt ris)

Latin: Oryza glaberrima

Engelsk översättning African rice

Fransk översättning riz africain, riz de Casamance

Italiensk översättning riso africano

Tysk översättning afrikanischer Reis

Spansk översättning arroz africano

Afrikanskt ris (Oryza glaberrima) är en art i släkte Ris inom familj Gräs hemmahörande i Västafrika. Det finns olika sortvarianter. Tillsammans med arten Asiatiskt ris (Oryza sativa) är det de två risarter som odlas, varav den asiatiska släktingen utgör den dominerande andelen i jordbruket, numera även i Afrika (läs mer > Om ris). I jämförelse med det asiatiska riset, som ger högre avkastning, är det afrikanska tåligare, kräver mindre vatten och är resistentare mot skadedjur. Skalat och stekt ris har ofta brun färg. Polerat ris utan silverhinna är vit motsvarande asiatiskt ris. Se film, klicka på "African plant hunter" under bilden ovan.

Historia: Vilda rissorter var vanligt i Sahara för mycket länges sedan när området var blötare. När klimatet blev torrare drog sig det vilda riset tillbaka och det som blev kvar blev allt mer domesticerat (odlat) tack vare människors bevattning. Ris odlades för 3000 år sedan i övre delen av Niger i det som numera är landet Mali varifrån odlingen sedan förflyttats ner till Västafrika. Runt år1600 seglade portugiser till Västafrika och kunde rapportera att "landet var täckt med många bommullsträd och fält planterade med ris" i ett vallsystem som en damm. Med slavhandeln medföljde riskorn och kunskap om odling till Amerika och slavar med kunskap i ämnet betingade ett högre pris. Odling av afrikanskt ris finns fortfarande kvar, men har till väsentlig del ersatts med det asiatiska riset såväl i Amerika som i Afrika.


SÅ ANVÄNDS AFRIKANSKT RIS


Afrikanskt ris används på liknande sätt som det asiatiska. Det har en tydlig nötig smak. Riset är heligt för anhängare av den afrikanska religionen Awasena.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-06
Läs mer

Om ris