Latin: Vigna angularis
adzuki, azuki, aduki beans
haricot adzuki/aduki, haricot anguleux
fagioli adzuki/aduki
Adzukibohnen
frijol adzuki, judías adzuki
Adzukibönor (adukibönor) tillhör släkte ärtväxter och är en underart till vignabönan. Härkomst Japan. Det är små, röda, blanka bönor.
- Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
- Smak: Lätt sötaktiga och fylliga. Bönorna mosar sig lätt.
- Alternativ vara: Vita kidneybönor (canellinibönor).
- Försäljning/säsong: Adzukibönor säljs torkade eller konserverade året om. Import bl.a. från Kina.
- Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader. Gamla adzukibönor blir lätt beska.
- Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Adzukibönor är förhållandevis lättsmälta och lämpar sig för barn och andra med känslig mage. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS ADZUKIBÖNOR
Bönorna mosar sig lätt och fungerar därför väl bl.a. till vegetariska biffar och pajer. Passar i grytor och soppor. Bönorna används flitigt i japansk och kinesisk matlagning ofta tillsammans med ris, eller mals till mjöl och användas i kakor, bakverk och glass. Fröna kan groddas.
SÅ TILLAGAS ADZUKIBÖNOR
Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.
Koka torkade adzukibönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i närmare en timme, tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.
Koktid: 45-60 minuter. Burkbönor: Värmes.
Läs mer
Recept med Adzukibönor
Det finns 1 recept med Adzukibönor
-
Koreanska chapssal doughnuts, munkar med söt bönfyllning
Tid: 1 tim (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan