Tunnpaltbröd

Tunnpaltbröd

(tunnpaltbröd, palttunnbröd, tunnbrödspalt =tunnbröd med blod)

Engelsk översättning Swedish tunnpaltbröd = flatbread with blood

Fransk översättning Suédois tunnpaltbröd = pain plat avec du sang

Italiensk översättning Svedese tunnpaltbröd = pane piatto al sangue

Tysk översättning Schwedisch tunnpaltbröd = Fladenbrot mit Blut

Spansk översättning Sueco tunnpaltbröd = pan plano con sangre

Tunnpaltbröd (palttunnbröd) är ett mörkt tunnbröd med inblandning av blod. På samma sätt som för paltbröd (se dito), var det förr ett sätt att ta tillvara allt från slaktdjur. Dagens tunnpaltbröd som förekommer i butik bakas av fullkornsrågmjöl, blodprotein från nöt och gris, vetemjöl, rågmjöl, maltmjöl av korn och salt. Bakas som annat tunnbröd. Läs mer > Mjukt och hårt tunnbröd.
  • Brödtyp: Flatbröd.
  • Smak: Smakrikare än vanligt tunnbröd.
  • Näring: Cirka 8% fibrer.
  • Alternativ vara: Annat tunnbröd.
  • Försäljning: Hård tunnpaltbröd förekommer till och från i livsmedelsbutiker.
  • Jämförpris: Mycket högt för att vara tillbehör till mat, cirka 90 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa: Brödet har högt innehåll av järn (51 mg/100g) och protein (23 gram/100g). Brödets järn är av typen hemjärn som lättast tas upp av kroppen. Bra för människor som behöver järntillskott, främst kvinnor, gravida och ammande.


SÅ ANVÄNDS TUNNPALTBRÖD


Brödet används som annat tunnbröd, som smörgås med pålägg. Traditionellt kokades gammalt torkat (tjockare) tunnpaltbröd, som serverades tillsammans med fläsk och vitsås. Recept kan finnas på förpackningen.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09

Läs mer

Om tunnbröd

Om paltbröd