Produktion exotisk frukt

Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT

Produktion exotisk frukt

(Världsproduktion banan, mango, ananas, papaya, dadlar och andra exotiska frukter)

Engelsk översättning World production banana, mango, pineapple, papaya, dates and other exotic fruits

Fransk översättning Production mondiale banane, mangue, mandarine, ananas, papaye et autres fruits exotiques

Italiensk översättning Produzione mondiale di banana, mango, mandarino, ananas, papaia e altri frutti esotici

Tysk översättning Weltproduktion Banane, Mango, Mandarine, Ananas, Papaya und andere exotische Früchte

Spansk översättning Producción mundial de banano, mango, mandarina, piña, papaya y otras frutas exóticas

Produktionen av exotisk frukt blev drygt 300 miljoner ton år 2020, en ökning med 280% sedan 1970 (världens befolkning +111%). Som exotisk frukt räknas all frukt utom vad vi kallar Europeisk/klassisk frukt och Citrusfrukter. I figuren ovan visas de 5 mest producerade exotiska frukterna. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Bananer totalt ökade med 216% sedan 1970 till 163 miljoner ton år 2020, varav dessertbanan utgör 3/4-delar (+280%) och kokbanan 1/4-del (116%). Banan är den mest producerade frukten i världen. Största producentland av dessertbanan är Indien med en världsmarknadsandel på 26%, följt av Kina 10%, Indonesien 7%, Brasilien 6%, Ecuador 5% och Filippinerna 5%. Kokbananer produceras främst i Afrika som svarar för 69% av världsmarknaden. Största producentländer är Uganda (17%) följt av Republiken Congo (11%), Ghana (11%) och Nigeria (7%), samt Filippinerna i Asien (7%). Läs mer > Bananer.
  • Mango inklusive mangostan och guava ökade med 357% sedan 1970 till 55 miljoner ton år 2020. Närmare 3/4-delar produceras i Asien, varav Indien är storproducent med en världsmarknadsandel på 45%. Näst största producentland är Indonesien med 7% marknadsandel. Läs mer > Mango. 
  • Ananas ökade med 411% sedan 1970 till 28 miljoner ton år 2020. Närmare hälften produceras i Asien med Filippinerna som största producentland (världsmarknadsandel 10%), följt av Indonesien (9%) och Kina (8%). Brasilien är också en storproducent (9%). Läs mer > Ananas.
  • Papaya ökade med 721% sedan 1970 till 14 miljoner ton år 2020. Största producentland är Indien med en världsmarknadsandel på 43%, följt av Brasilien (9%), Guatemala (8%) och Indonesien (7%). Läs mer > Papaya.
Övrig exotisk frukt (ej med i figur och tabell):
  • Dadlar ökade med 400% sedan 1970 till knappt 10 miljoner ton år 2020. Av världsproduktionen svarade Mellan Östern för 46% och Nordafrika för 42%. Största producentland är Egypten med en världsmarknads­andel på 18% följt av Saudiarabien 16%, Iran 14% och Algeriet 12%. Läs mer > Dadlar.
  • Persimon (Kaki, Sharon) ökade med 362% sedan 1970 till 4,2 miljoner ton år 2020. 96% av världens produktion sker i Asien och främst i China (77%). Därutöver främst i Japan, Sydkorea, Azerbarjan och Brasilien (4-5% vardera). Läs mer > Persimon.
  • Kiwiproduktionen var mycket låg före 1980. Produktionen 2020 blev 4,4 miljoner ton. Främsta producentland är Kina med en världsmarknadsandel på 65%. Därutöver främst i Nya Zeeland (18%), Iran (8%) och Chile (5%). Läs mer > Kiwi.
  • Produktionen av övrig exotisk frukt blev 26 miljoner ton år 2020.
Källa: FOASTAT 2020, analys Krister Hanner Kunskapskokboken

Produktionssiffrorna är officiell statistik. Därvid ingår inte viss lokal handel och självhushållning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Om frukt och bär

Produktion frukt, bär

Bananer

Mango

Ananas

Papaya

Dadlar

Persimoner, kaki, sharon

Kiwi