Produktion europeisk frukt

Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT

Produktion europeisk frukt

(Världsproduktion äpple, päron, plommon, melon, vindruvor, oliver, fikon, kvitten)

Engelsk översättning World production apple, pear, plum, melon, grapes, olives, figs, quince

Fransk översättning Production mondiale de pomme, poire, prune, melon, raisin, olives, figues, coing

Italiensk översättning Produzione mondiale di mela, pera, susina, melone, uva, olive, fichi, cotogna

Tysk översättning Weltproduktion Apfel, Birne, Pflaume, Melone, Weintrauben, Oliven, Feigen, Quitte

Spansk översättning Producción mundial de manzana, pera, ciruela, melón, uva, aceituna, higo, membrillo

Världsproduktionen av "europeisk frukt" blev 422 miljoner ton år 2020, en ökning med 185% sedan år 2020, varav persikor och aprikoser 28 miljoner ton (redovisas separat > Produktion aprikos, persika) och resten 353 miljoner ton (vilka redovisas här). Med europeisk frukt avses de frukter som fanns i "den gamla världen" (Europa) till skillnad från "exotisk frukt" och exklusive citrusfrukter som redovisas separat. Läs mer > Produktion frukt, bär.

Utöver aprikos och persika ingår äpple, päron, plommon, meloner, vindruvor, oliver, fikon och kvitten enligt nedan.
  • Äpplen ökade från 1970 med 220% till 86 miljoner ton år 2020. Äpple är den tredje mest producerade frukten, näst banan och vattenmelon. Största producent­land är Kina som svarar för nästan hälften av världens äppel­produktion. Näst störst är USA med andel 5%. Europa svarar för en femtedel med Italien som största producent (3%). Läs mer > Äpplen.
  • Päron ökade från 1970 med 190% till 23 miljoner ton år 2020. Största producentland är Kina med en marknadsandel på 69%, följt av USA och Italien med vardera 3%. Läs mer > Päron.
  • Plommon (inklusive slånbär) ökade från 1970 med 100% till 12 miljoner ton år 2020. Asien svarade för 65% (Kina 53%) och Europa för 24% (Östeuropa 12%, Sydeuropa 10%). Läs mer > Plommon.
  • Meloner ökade från 1970 med 400% till 130 miljoner ton 2020. Vattenmelon utgör 78% och ökade snabbare (+418%) än övriga meloner (+338%). Vattenmelon är den näst mest odlade frukten i världen efter banan. Största producentland är Kina med en marknadsandel på 57%. Näst största producent är Turkiet med en andel på 4% (utan vattenmelon 6%). Läs mer > Meloner.  
  • Vindruvor ökade från 1970 med endast 40% till 78 miljoner ton år 2020. Vindruvor är den fjärde mest producerade frukten i världen. Största producentland är Kina, utan att vara ett vinland, med en marknadsandel på 38%. Europa svarar för 36% av världsproduktionen, varav Italien producerar mest (världsandel 11%), följt av Spanien 9% och Frankrike 8%. Övriga stora vinproducerande länder är USA 5% och Sydafrika 3% (läs mer > Vindruvor). Cirka 5% av skörden torkas till russin (se dito).
  • Oliver ökade från 1970 med 215% till 24 miljoner ton år 2020. 3/4-delar av all olivproduktion sker i Medelhavsländerna, varav Sydeuropa svarar för knappt 60% av världsmarknaden och Nordafrika 24%. Största producentland är Spanien (andel 34%) följt av Grekland (12%). Läs mer > Oliver.
  • Fikon (ej med i figur och tabell) ökade med blygsamma 8 % sedan 1970 till 1,2 miljoner ton år 2020. Fikon odlas främst runtom medelhavet med Turkiet som största producentland med en världsmarknadsandel på 25%. Därnäst Egypten (16%), Marocko (11%), Iran (9%) och Spanien (5%). I mindre skala i Grekland, Albanien och Italien, samt USA och Brasilien. Läs mer > Fikon.
  • Kvitten (ej med i figur och tabell) ökade med blygsamma 8% sedan 1970 till 0,7 miljoner tom år 2020. Största producentland var Turkiet med en världsmarknadsandel på 27% följt av Kina 16%, Uzbekistan 14%, Iran 13% och Marocko 8%. Läs mer > Kvitten. 

Kommentar: Plommon inklusive slånbär. Meloner = vattenmeloner + sockermeloner. Siffrorna avse officiell produktionsstatistik. Därvid ingår inte viss lokal handel och självhushållning. Källa: FOASTAT 2020, analys Krister Hanner Kunskapskokboken.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Äpplen

Päron

Meloner

Vindruvor

Oliver

Produktion aprikos, persika

Produktion citrusfrukter

Kvitten

Plommon

Fikon

Produktion frukt, bär

Russin