Produktion aprikos, persika

Fotograf/bild: Krister Hanner, Kunskapskokboken, källa FOASTAT

Produktion aprikos, persika

(Världsproduktion persikor, aprikoser)

Engelsk översättning World production apricot, peach, plum

Fransk översättning Production mondiale prunes. abricots

Italiensk översättning Produzione mondiale de susina, albicocca

Tysk översättning Weltproduktion Pflaumen, Aprikosen

Spansk översättning Producción mundial de ciruela, albaricoque

Världsproduktionen av persikor, nektariner och aprikoser uppgick till 28 miljoner ton år 2020, en total ökning med 250% under senaste 50-årsperiod (Jordens befolkning +111%). Persikor, nektariner och aprikoser klassas som "europeisk frukt". Läs mer > Produktion europeisk frukt.
  • Persikor inklusive nektariner producrades till knappt 25 miljoner ton år 2020, en nästan tredubbling sedan 1970. Asien svarade för 3/4-delar av världsproduktionen (Kina 61%), och Europa för 15% (Sydeuropa 14%). Näst Kina är Spanien största producentland med en marknadsandel på 5%. Läs mer > Persikor; > Nektariner.
  • Aprikoser blev 3,7 miljoner ton år 2020, en ökning med 128% sedan 1970. Asien svarar för 2/3-delar av världsproduktionen och Europa för 1/5-del. Största producentland är Turkiet (22%) följt av Uzbekistan (14%) och Iran (9%). Läs mer > Aprikoser.

*) Persikor inklusive nektariner. Siffrorna är officiell produktionsstatistik. Därvid ingår inte viss lokal handel och självhushållning. 
Källa: FOASTAT 2020, analys Krister Hanner Kunskapskokboken

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08
Läs mer

Aprikoser

Persikor

Plommon

Slånbär

Produktion frukt, bär

Produktion europeisk frukt