Latin: Sechium edule
chayote, mirliton, choko, mango squash, vegetable pear
chayote, chayotte, christophene, christophine, chouchou, chouchoute
chayote, zucca centenaria
Chayote
chayotera, chayote, chayota, huisquil
Grupper inom
Grönsaksfrukter:
Kayote är biologiskt en art i släkte Sechium tillhörande familj gurkväxter (läs mer > Om gurkväxter). Sålunda nära släkt med melon, squash och pumpa. Det är en markkrypande eller klättrande växt som ofta odlas hängande på ställningar. Ursprung från Mellanamerika där den tidigt användes av aztekerna. Numera odlas den runt om i världen i tropiska områden. Se film, klicka på "Sun Garden" under bilden ovan.
Frukten är päronliknande med markerade fåror och lätt knölig yta. Skalet är vanligtvis blankt och grönt. Fruktköttet är vitt, med en långsmal platt, ätbar kärna i mitten.
- Smak: Fruktköttet har mild, ganska intetsägande neutral smak. Därför brukar man ofta marinera den i citron-/limejuice vilket ger mer karaktär. Kärnan som är ätbar har nötaktig smak.
- Alternativ vara: Squash.
- Försäljning: Import året om från Costa Rica och andra mellanamerikanska länder. Dock sällsynt förekommande i butik.
- Förvaras svalt 8-12°C, eller i rumstemperatur. Frukten är känslig för kyla och etylen. Läs mer > Etengas.
Ansa: Frukten äts med eller utan skal. Den är klibbig, varför man bäst skalar den i rinnande vatten.
SÅ ANVÄNDS KAYOTE
Frukten kan ätas rå i sallader, kokas, mosas ugnsbakas, stekas och användas som pickles på liknande sätt som squash. Den marineras gärna i citron- eller limejuice. Även fruktkärna, skott, blad, stam, och rötter är ätbara. Rotknölarna äts ungefär som potatis.
Rå eller marinerad kayote kan ingå i sallader och salsor.
Kokt kayote: Lättkokt passar den som tillbehör till kött och fisk och kan ingå i lättkokta grönsaksblandningar och grytor. Koktid grovtärnad/skivad: 5-15 minuter.
Kayote kan stekas på olika sätt, strimlad eller tjock skivad steks den några minuter i panna, den kan ingå i pajer eller gratänger och ugnslagas, grillas och friteras.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08