Latin: Abelmoschus esculentus
okra, okro, ochro, lady´s finger
gombo, okra. lalo
gombo, okra, ocra
Okra, Gemüse-Eibisch
quimbombó, quingombó, gombo, molondrón, ocra, okra
Grupper inom
Grönsaksfrukter:
Okra är biologiskt en art i familj malvaväxter vars frukt är ätbara. Alltså ganska artskild från andra grönsaksfrukter. Arten lär härstamma från det tropiska och subtropiska Afrika. Därifrån har den spritts till Medelhavsområdet och Mellanamerika. Plantan med många olika namn där den förekommer blir en 1-2 meter hög, med stora, flikiga, gröna blad. Den får stora, vackra, ljust gulgröna blommor. Se film, klicka på "Daisy Creek Farms" under bilden ovan.
Frukten är en ljusgrön, mångfröig cirka 8 centimeter avlång kapsel.
- Vikt i butik: Cirka 10 gram per styck.
- Smak: Smaken är mild och angenäm, påminnande om squash.
- Alternativ vara: Squash.
- Försäljning/säsong: Förekommer som regel inte i svenska livsmedelsbutiker. Fråga hos grönsaksspecialist.
- Förvaras svalt +8 till +12°C.
SÅ ANVÄNDS OKRA
De omogna, köttiga frukterna kan ätas råa som grönsak, stekas i skivor och används som grönsak i soppor och stuvningar. Växten innehåller slemämnen, som utsöndras vid kokning och används av denna anledning vid redning av såser, soppor och stuvningar i orientaliska rätter. Vill man undvika detta kan okran ångkokas eller förkokas i saltat vatten i 5 minuter, eller stekas. Okra är av samma anledning känslig för att kokas för länge (blir seg) och bör därför vid kokning tillsättas mot slutet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05