Kvitten

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kvitten

(rosenkvitten, melimçlon, marmelo, membrillo)

Latin: Cydonia vulgaris

Engelsk översättning quince

Fransk översättning coing

Italiensk översättning cotogna

Tysk översättning Quitten

Spansk översättning membrillo

Kvitten ("äpple från Kydonia" = stad på Kreta), är ett släkte med en art rosenkvitten tillhörande familj rosväxter. Det är ett träd som i Asien, varifrån den härstammar, kan bli 8 meter högt (i södra Sverige 5-6 meter). Den har rundovala  blad och vitrosa blommor. Trädet får äppel- eller päronliknande och väldoftande frukter, som i moget tillstånd är gula med slätt skal.

  • Karaktär och smak: Fruktköttet är träigt, knappt ätbart. Tillagad har frukten en syrlig smak.
  • Mognad:
  • Alternativ vara: Syrliga äpplen.
  • Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i svenska butiker.
  • Jämförpris: -
  • Förvaring: Förvaras svalt som äpple.


SÅ ANVÄNDS KVITTEN


Kvitten används främst som gelé- och marmeladfrukt. Frukten är ursprunget till marmelad. I det antika Grekland kom man underfund med att om frukten kokades långsamt med honung stelnade massan när den kallnade. Grekiskans melimçlon = honungsfrukt, blev senare på portugisiska "marmelo" (= kvitten) och membrillo = kvittenmarmelad. Därifrån härstammar ordet marmelad. Läs mer >  Om marmelad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11

Läs mer

Om marmelad

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj