Latin: Cydonia vulgaris
quince
coing
cotogna
Quitten
membrillo
Kvitten ("äpple från Kydonia" = stad på Kreta), är ett släkte med en art rosenkvitten tillhörande familj rosväxter. Det är ett träd som i Asien, varifrån den härstammar, kan bli 8 meter högt (i södra Sverige 5-6 meter). Den har rundovala blad och vitrosa blommor. Trädet får äppel- eller päronliknande och väldoftande frukter, som i moget tillstånd är gula med slätt skal.
- Karaktär och smak: Fruktköttet är träigt, knappt ätbart. Tillagad har frukten en syrlig smak.
- Mognad:
- Alternativ vara: Syrliga äpplen.
- Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i svenska butiker.
- Jämförpris: -
- Förvaring: Förvaras svalt som äpple.
SÅ ANVÄNDS KVITTEN
Kvitten används främst som gelé- och marmeladfrukt. Frukten är ursprunget till marmelad. I det antika Grekland kom man underfund med att om frukten kokades långsamt med honung stelnade massan när den kallnade. Grekiskans melimçlon = honungsfrukt, blev senare på portugisiska "marmelo" (= kvitten) och membrillo = kvittenmarmelad. Därifrån härstammar ordet marmelad. Läs mer > Om marmelad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11