Charles Emil Hagdahl 1809-1897
(Kokkonsten som vetenskap och konst, Amalia Wallenberg)
Grupper inom
Historiska kockar/gastronomer:
Pierre François de La Varenne 1618–1678
Anna Christina Cajsa Warg 1703-1769
Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826
Marie Antoine Carême 1784–1833
Charles Emil Hagdahl 1809-1897
Charles Emil Hagdahl (1809-1897), svensk läkare och legendarisk kokboksförfattare. Skrev bl.a. Kok-Konsten som vetenskap och konst, Med särskilt afseende på Helsoläran och Ekonomiens fordringar 1879. Många av recepten är franskinspirerade och de flesta direkt översatta från franska kokböcker. Boken innehåller också fakta om råvaror, servering och näringslära, mycket översatt från Jules Gouffé (se dito).
(Gertrud) Amalia Wallenberg (1864-1959) var dotter till C. E. Hagdahl och gift med Marcus Laurentius Wallenberg. "Wallenbergare" (se recept > Wallenbergare original) lär vara uppkallat efter henne (läs mer > Om köttfärs, färsburgare).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09