Havets rikedom, produktion

Fotograf/bild: Kvalitetsfisk, fiskekartan Text: Krister Hanner

Havets rikedom, produktion

(havsproduktion, fiskerinäringen, havsodling, fiskodling)

Engelsk översättning marine production, fisheries, marine farming, fish farming

Fransk översättning production marine, pêcherie, élevage marin, pisciculture

Italiensk översättning produzione marina, pesca, allevamento marino, piscicoltura

Tysk översättning Meeresproduktion, Fischerei, Meereszucht, Fischzucht

Spansk översättning producción marina, pesquería, maricultura, piscicultura

Havet rikedom består av fisk, skaldjur, blötdjur och havsväxter (läs mer > se respektive). År 1883 sade den eminente biologen Thomas Henry Huxley "the cod fishery, the herring fishery, the pilchard fishery, the macerel fishery and probably all the great sea fisheries are inexhaustible; that is to say that nothing we do seriosly affekts the of fish". Drygt 100 år senare uppskattar U.N. Food and Agruculture Organization att 2/3-delar av den kommersiella fisken är på eller förbi gränsen för hållbart fiske.

Food and Agriculture Organization of the United Nations 2023:
  1. Globalt fiske och vattenbruk är rekordhög och kommer att spela en allt större roll i tillhandahållandet av livsmedel och näring i framtiden.
  2. Vattenbruket har stor potential att föda världens växande befolkning, men tillväxten måste vara hållbar.
  3. Världens konsumtion av havets livsmedel har ökat betydligt under de senaste åren och kommer fortsätta öka.
  4. Fiskeresurserna fortsätter att minska på grund av överfiske, föroreningar, dålig förvaltning och andra faktorer, men produktion från biologiskt hållbara bestånd är på uppgång.
  5. Den globala fiskeflottan minskar men mer behöver göras för att minimera överkapacitet och säkerställa hållbarhet.
  6. Produktionen av vattenlevande djur förutses växa ytterligare med 14 procent till 2030. Det är viktigt att denna tillväxt går hand i hand med att skydda ekosystemen, minska föroreningar, skydd av biologisk mångfald och säkerställa social rättvisa.
  7. Miljontals liv och försörjning är beroende av fiske och fiskodling. Många småskaliga producenter, särskilt kvinnor, är utsatta för otrygga arbetsvillkor. Att stärka deras ställning är nyckeln till hållbarhet och rättvis utveckling.
  8. Blue Transformation (FN:s program för hållbar produktion) kan klara utmaningarna med tryggad livsmedelsförsörjning och miljömässig hållbarhet.
  9. Blue Transformation kräver engagemang från offentliga och privata sektorer om vi skall uppnå FN:s 2030-agenda, särskilt sedan COVID-19-pandemin har vänt tidigare gynnsamma trender.
TEXT EJ KLAR

PRODUKTION

Fiskeri är fångst av fisk i stor skala men inbegriper i vidare bemärkelse även fångst av 
fisk, skaldjur, blötdjur och andra havsdjur. Ibland även fångst av vattenväxter (alger) som tång (läs mer > Havstång). Havsdjur fångas, dels vild i hav eller "inland", det vill säga i sjöar och vattendrag, dels odlad i hav eller i inlandsbassänger.

Produktion: Totalt producerades 177 miljoner ton havsdjur år 2020 enligt FN:s officiella statistik. Därvid ingår inte fiske för husbehov och tjuvfiske. Totalt en ökning med 61% sedan 1990, främst tack vare en kraftig ökning av odlade havsdjur. Havsbaserad vild och odlad fångst ökade med 23%, medan inlands
fångst ökade med 387%. Odlad fångst har under 30-årsperioden ökat sin andel från 20% till 49% år 2020. 


Fiskeri = vattenlevande djur i hav, sjöar och vattendrag samt i odlingar (fiskar, skaldjur, blötdjur m.m.). Källa: FAO 2022.

Användning: 89% av produktionen konsumeras av människor (73% år 1990), varav runt 50% är ätbart. Resten används till fiskfoder, fiskolja och liknande. 

Vildfångst 2020: 51% av fiskeriproduktionen är vildfångad (90 Mton), varav 87% i hav (79 Mton) och 13% i sjöar och vattendrag (11 Mton). Fångst i havet minskade med 4% från 1990 till 2020. Fångst i inland ökade med 62% under perioden.
  • Vildlfångst hav (79 Mton) består till 85% av fisk (läs mer > Om fiskar), 7% skaldjur (läs mer > Om skaldjur), 7,5% blötdjur (läs mer >Om blötdjur) och till 0,5% av övriga havsdjur som sjöborrar och sjöpungar (se respektive). 
  • Fångstområden hav (se bild ovan): Stilla Havet svarar för 58% av alla vildfångade havsdjur, främst i den östra delen. Atlanten svarar för 26%, främst i nordöstra fiskeområdet. Indiska Oceanen svarar för 15%. En ringa del (1%) fångas runt nord- och sydpolen. 
  • Fångstländer hav (se bild ovan): Kina är största fiskerination svarande för 15% av all fångst i haven. Därnäst Indien, Peru, Ryssland, USA, Indien, Vietnam, Japan, Norge och Chile i nu nämnd ordning med varierande marknadsandel från 8% till 2%. Fisket i Peru består till 78% av småfisken anchoveta som främst används till fiskfoder (läs mer > Ansjovis). 
  • Fångstområden inlandsfångst (11,5 Mton): Inlandsfiske sker främst i Asien som svarar för 2/3-delar av världsproduktionen. Därnäst länder i Afrika (28%), Europa 4%, Sydamerika 3% och Nordamerika 2%. Tio länder svarar för 70% av produktionen, främst Indien (16%) följt av Kina (13%), Bangladesh (11%), Myanmar (7%), Uganda (5%), Indonesien, Kambodja, Tanzania, Nigeria och Egypten (4% till 3%).  

Odlad fångst 2020: Fiskeriodling har ökat markant i världen sedan slutet av 1900-talet och utgjorde 49% av all fångst år 2020 (5% år 1960), en ökning med 57% sedan millenniumskiftet (tabell ovan). Drygt 2/3-delar var fisk, 1/5-del blötdjur (musslor, ostron mm, ökning 82%) och 13% skaldjur (hummer, kräftor mm).

Odling havsdjur (Källa FAO 2022)



Odlade arter 2020
: Mest odlade fiskar är olika arter av karpfiskar svarande för nästan 50% av odlad fisk. Därnäst tilapior med 10% och laxfiskar med 5% av världsproduktionen (läs mer > Om fiskar). Av skaldjur odlas främst jätteräkor svarande för 15% av skaldjursodlingen, följt av     






© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-08
Läs mer

The State of World Fisheries