Latin: Cucumis melo var. flexuosus

Engelsk översättning armenian cucumber, snake melon

Armenisk gurka är artmässigt en sockermelon (läs mer > Meloner), men som i form och smak liknar gurka. Det är inte så konstigt, för biologiskt är meloner och gurkor nära besläktade, tillhör samma familj (Cucumis). Det är en markkrypande växt som odlas i spaljé. Frukten är en långsmal stor "gurka", med ett ljusgrönt tunt skinn som kan bli närmare metern lång. Den kan vara rak, lätt böjd eller ormliknande (därav även namnet "snake melon"). Ytan är fårad men inte knottrig. Fruktköttet är ljust blekgrönt och krispigt som gurka med fröhus i mitten, på unga plantor liknande vanlig gurka och på äldre plantor bildas hålighet som på meloner.
  • Vikt: Frukten är som bäst när 3-4 decimeter lång med vikt runt ett halvt kilo.
  • Karaktär och smak: Friskt, milt syrlig liknande slanggurka. Skalet är inte beskt och frukten skalas sällan.
  • Alternativ vara: Slanggurka.
  • Försäljning/säsong: Förekommer normalt inte i svenska butiker.
  • Förvaring:  Svalt som slanggurka +12°C.


Historia: Vetenskapsmannen Fredric Hasselquist reste i mitten av 1700-talet på uppdrag av Carl von Linné till Mellanöstern för att utforska den botaniska världen. Han uppmärksammade då den "egyptiska eller håriga gurkan, Cucumis chate" som idag klassas som en variant av den armeniska gurkan. Han omdöme var "drottningen av gurkor, söt, fast och hälsosam".  

SÅ ANVÄNDS ARMENISK GURKA

Armenisk gurka kan används på samma sätt som slanggurka i sallader och som smörgåspålägg. I Mellanöstern lägger man in gurkan i lag, som då brukar kallas Pickled Wild Cucumber (namnet förekommer även för annan gurka). Läs mer > Om inlagd gurka. Man kan pressa frukten till juice (se film via länk nedan).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Läs mer

Meloner

Om inlagd gurka

Film: Armenisk gurka