Latin: Lens culinaris
lentils sprouts
pousses de lentilles
germogli delle lenticchie
Linsessprossen
brotes de las lentejas
Grupper inom
Groddar, skott:
Linsgroddning sker mest med gröna linser, ibland röda. Groddarna är mycket proteinrika, fulla av vitaminer och mineraler. Läs mer > Om linser.
- Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska linser.
- Alternativ vara: Böngroddar.
- Försäljning/säsong: Året om.
- Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
- Förvaras i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning. Hållbar max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.
Grodda: Skölj väl ett par matskedar torkade linser. Blötlägg dem i cirka 10 timmar i 5-dubbla mängden vatten. Häll av vattnet, skölj i ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg linserna i en vid, stor glasburk eller skål. Ställ burken lätt lutande i mörkt utrymme, täck över med en luftig duk. Utvecklas bäst i värme 25°C. Låt gro i 3-4 dagar. Skölj dem två gånger per dag i ljummet vatten. Plocka bort hårda, icke grodda linser. Ställ dem ljust i några timmar, så blir toppbladen gröna och vitaminrikare.
SÅ ANVÄNDS LINSGRODDAR
Linsgroddar spröda, lätt beska men ändå behaglig milda i smaken. Groddarna kan ätas naturell som smörgåspålägg och i sallader. Kan ingå i soppor, grytor och wokrätter.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05