Latin: Pisum sativum var: saccharatum
snow peas, sugar peas, pod peas, chinese peas
pois mangetout, pois sucrés
piselli dolci, pisello delle nevi, mangiatutto
Zuckererbsen, Kefe, Kaiserschote, Kiefelerbse, Knackerbse, Zuckerschote
guisantes de azúcar, guisante de nieve
Grupper inom
Ärter:
Sockerärter är en sortgrupp omogna (gröna) äter med platta baljor och tunn vägg, vilka i motsats till spritärter inte har en seg hinna på baljan insida vilket gör att balja med frön (ärter) kan ätas hel. Det finns olika sortvarianter. Är dom runda liknade bönor benämns de salladsärter (se dito). Se film, klicka på "Johnny" under bilden ovan.
Ordförbistring: "Socker" för att ärterna har söt smak. Dock har även spritärter och brytärter som regel söt smak till exempel "sugar snaps" (salladsärter). Engelskans "snow pea" är märklig då växten odlas säsongsmässig som andra ärter. Franskans "mangetout" (äta allt) är ett beskrivande passande namn, men är även tillämplig på brytbönor (läs mer > Salladsärter). Detsamma gäller engelskans "pod peas" (baljärter), samtidigt som också spritärter har baljor även om de inte äts. Dessutom avser inte "sweet peas" sockerärter utan är namnet på luktärt. Läs mer > Om ärter.
SOCKERÄRTER
- Vikt: Cirka 3 gram per styck.
- Smak: Sockerärter är mjälla (mjuka), saftiga och som namnet anger söta.
- Alternativ vara: Salladsärt (sugar snaps), gröna ärter.
- Försäljning/säsong: Året om. Svenskodlad augusti-september. Mestadels import från Nordafrika.
- Förvaring: I kylskåp ca 8°C, helst i plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Ärtorna kan frysas.
SÅ ANVÄNDS SOCKERÄRTER
Sockerärter passar i sallader och som tillbehör till allehanda maträtter. Kan ätas råa i sallader men vanligtvis äts de lättkokta. Kan ätas som ensamrätt (primör), doppad i smält smör. Ärtbaljan dras ("släpas") mellan tänderna varvid det trådiga blir kvar i handen. En delikatess. Sockerärter kallas därför ibland för släpärter, men detta begrepp avsåg ursprungligen åkerärter vars balja är för seg att ätas (läs mer > Vild ärt, åkerärt).
Ansa: Man brukar "snoppa" ärter, skära bort baljfästet som är hårt. Skall de ätas som släpärt tas inte fästet bort.
Koktid: Ärterna förvälls högst en minut i uppkokt vatten. Bör avnjutas "al dente", med tuggmotstånd. Skall de ätas kalla i en sallad bör de stoppas i kallt vatten för att avstanna kokningen. De kan vid behov sedan hastigt värmas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06