daubière = classic French meat pot
daubière = pot d´argile français classique
daubière = classico pentola di carne francese
daubière = klassischer französischer Fleischtopf
daubière = olla de carne francés clásico
Grupper inom
Grytor ¤:
Daubière är en klassisk provensalsk lergodsgryta liknande en kanna, som används för att långkoka köttbitar, traditionellt över öppen eld/glöd. Den finns i olika former och färger, ofta med ett eller två handtag och alltid med konkav topp avsedd att fyllas med vatten. Vattnet passerar genom det porösa lergodset för att kondenseras på insidan som ger fukt åt anrättningen. Nyare varianter kan vara försedd med "ångport" i mitten som har motsatt verkan. Äldre ovala grytor av galvaniserad koppar och ibland även vanliga grytor kan också benämnas "daubière". I Sverige fanns förr en stor fyrkantig gryta av koppar som invändigt var förtennad och försedd med ett tättslutande ganska djupt försänkt lock, benämndes daubière. Den ställdes över brasglöden och i locket lades glöd för att värmen skulle komma från alla håll. Det finns moderna lergrytor som ställs in i ugn, läs mer > Lergryta.
À la daube ("bräserad i gryta") = köttgryta. Ursprungligen tillredd i en daubière, numera ett allmänt namn på köttgrytor (läs mer > Om grytstekning, grytkokning). Det svenska uttrycket aladåb är något annat, nämligen, en kall rätt i gelé (läs mer > Fondgelé, aladåb).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11